Josep Mercadal Victory, ahir a l’històric teatre, afronta el seu últim trimestre com a president - Javier Coll

TW
0

Tot i disposar d'un magnífic Teatre Principal, la ciutat de Maó compta amb l'auditori de l'Orfeó Maonès que s'ha convertit en l'alternativa per a les representacions teatrals i musicals més populars. L'entitat cultural degana de Maó, fundada el 1890, capeja el temporal de les retallades i manté viu el compromís amb el teatre i la música amb una intensa programació pròpia, a la qual s'afegeix la que arriba d'altres entitats que demanen fer ús del seu teatre.


Més de 100 actes en un any

«Som de les poques entitats que no hem sortit a queixar-nos per la retallada de les subvencions. Intentam ser rigurosos en la gestió i tenim una economia sanejada, que ens permet funcionar de forma autosuficient, tot i que també hem hagut de posar imaginació i fer tota la feina de forma altruïsta», explica el president de l'entitat, Josep Mercadal.

Segons reconeix, l'Orfeó ha de sobreviure amb la llosa d'un deuta pendent del Govern balear amb l'entitat de 126.000 euros i sense cap subvenció d'ençà 2012. «No tenim cap deute, tot i que fem front a la hipoteca que vam subscriure per acometre les obres de reforma integral del teatre», comenta. La supervivència és possible, segons el president, a través de les quotes que paguen els 300 socis de l'entitat, de la concessió del bar-cafeteria, i dels particulars i empreses que col·laboren. A més, les entitats que volen utilitzar el teatre paguen un donatiu d'uns 400 euros per sufragar les despeses de funcionament de l'auditori.

El curs ha començat amb una programació intensa d'activitats, amb les aules de música, cant i instrumentació, com també les aules de teatre i de gospel. «Amb la crisi, enguany hem registrat un lleu descens de les inscripcions», lamenta. No obstant, l'Orfeó Maonès manté les seves seccions més actives, com són la coral, el cor de gospel i la companyia de teatre.

Dintre el calendari de tardor, l'Orfeó ha programat el segon cap de setmana de novembre dos concerts lírics a benefici de Cáritas, als que es sumarà l'1 de desembre la festa social de Santa Cecília, que reuneix a la gran família de l'Orfeó. També el desembre, la companyia de teatre juvenil representarà «Les precioses ridícules», de Molière. El mateix mes, el Cor de l'Orfeó Maonès cantarà al Principal amb la Banda de Música de Maó i el dia 19 es celebrarà el festival musical de les aules de cant i gospel de l'entitat.


Homenatge a Martí i Pol

El 3 de novembre s'ha previst un recital d'homenatge a Miquel Martí i Pol, amb motiu de l'aniversari de la seva mort. És una de les activitats destacades del trimestre, que ha programat la directiva abans d'acabar el mandat. Josep Mercadal, que va inaugurar la reforma del teatre el 13 d'octubre de 2007, considera que «mentre hi hagi amor per l'art, la cultura no morirà».