La iniciativa és de l’Associació Espanyola de Recuperadors d’Economia Social i Solidària, de la qual Caritas Menorca forma part - Gemma Andreu

TW
0

Caritas Diocesana de Menorca i Mestral participen en la campanya que ha llençat, a nivell nacional, l'Associació Espanyola de Recuperadors d'Economia Social i Solidària (AERESS), una iniciativa «en positiu» per animar a la reutilització, a partir de dades objectives sobre les emissions de gasos d'efecte hivernacle que s'estalvien amb cada objecte al que es dóna un nou ús.

Com indicava ahir la tècnic de Medi Ambient de Caritas Menorca, Gemma Casas, aquesta campanya, que es titula «Contra el canvi climàtic... jo reutilitzo, i tu?», es fonamenta en una calculadora on-line que «permet obtenir dades sobre l'estalvi que suposa la reutilització de diferents productes d'ús quotidià, com poden ser una bicicleta, un llibre, un armari o un jersei o uns texans. Així, a la web l'usuari pot calcular quants quilograms de diòxid de carboni (CO2) es deixaran d'emetre a l'atmosfera si opta pel consum responsable, recorrent a productes de segona mà enlloc de comprar objectes nous. A més, la calculadora ofereix també dues equivalències més per saber, per exemple, que recorrent a la reutilització d'uns texans enlloc de comprar-ne uns de nous, es redueix l'emissió de 5,41 kilos de CO2 a l'atmosfera, i que farien falta 275 arbres per absorbir-lo, l'equivalent a treure un cotxe de la circulació durant un dia.

Els membres de l'AERESS presentaren ahir aquesta campanya i la calculadora al mateix Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ja que el projecte rep l'estaló ministerial, de la Fundació Biodiversitat i d'AMBILAMP. Una calculadora que es pot consultar a www.reutilizayevitaco2.aeress.org, perquè s'ha de tenir en compte que el consum de productes (producció, transport i distribució) representa quasi el 50 per cent de les emissions.

AERESS està formada per 57 entitats que, com Caritas i Mestral, a banda de millorar l'ús de recursos, evitar la generació de residus i prevenir el canvi climàtic, creen llocs de feina per a persones en situació o en risc d'exclusió social, que recuperen una gran quantitat d'objectes que després es venen a preus assequibles.