El Govern es va comprometre a estalonar la iniciativa, però finalment no ha volgut contribuir amb aquesta interessant proposta educativa - Josep Bagur Gomila

TW
0

«Al món hi ha dos tipus de persones, les que els agraden les matemàtiques, i les que no saben que els agraden». Amb aquesta sentència, i tenint en compte que està prohibit no tocar, els responsables del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) plantegen als menorquins una nova manera de veure aquesta ciència, una manera de descobrir les matemàtiques a partir d'experiències que mostrin aspectes especialment intuïtius, manipulatius i visuals de les matemàtiques. D'aquesta maner es pretén fer visible la importància que tenen en tots els àmbits de la vida.

Per fer-ho, el MMACA proposa activitats on els visitants interactuïn i manipulin diversos materials, i que es plantegin reflexions i contemplin la ciència des d'un altre punt de vista, generant reaccions de sorpresa davant dels descobriments que faci cada visitant.

Aquesta exposició, que està oberta a tothom, és possible gràcies a la professora mercadalenca Joana Villalonga, i rep el suport del Centre de Professors de Menorca i dels ajuntaments de Maó, Ciutadella i Es Mercadal. Així, primer passarà pel Museu Municipal de ponent (del 22 de desembre al 3 de gener) i després per la sala d'exposicions del Claustre del Carme (del 9 al 20 de gener). En total hi passaran almenys 40 grups escolars de Primària, Secundària i Batxillerat.

Precisament, per facilitar l'accés d'un major nombre d'estudiants i per minimitzar costos de transport, l'exposició passarà per les dues ciutats més grans i no pel poble des Mercadal com s'havia plantejat inicialment. Tot i això, avui capvespre, a les 18 hores, hi haurà una conferència a la Sala Multifuncional mercadalenca amb els membres fundadors del MMACA, Guido Ramellini i Manel Udina.

«Experiències matemàtiques» es presentà ahir as Mercadal, amb els responsables municipals dels tres ajuntaments implicats i el director del CEP, Alberto Navarro, a més de Joana Villalonga. Ells foren els primers en tocar i en sorprendre's amb aquestes propostes matemàtiques.