TW
0

El públic menorquí tindrà una oportunitat única per Sant Antoni d'assistir a la representació teatral de la conquesta de l'Illa. La Clota Companyia de Teatre durà a escena l'obra «La presa de Menorca» els dies 10, 11 i 12 de gener a la plaça de la Conquesta. Serà l'estrena d'una peça de teatre profà que l'Ajuntament de Maó ha volgut recuperar de l'oblit.

Per entendre aquest projecte teatral ens hem de traslladar a l'Arxiu de la Parròquia de Santa Maria de Maó. Entre els fons bibliogràfics es troba una còpia feta al segle XVI del manuscrit original de «La presa de Menorca», que els estudiosos afirmen que devia ser escrit al segle XIV. Segons Josep Manguán, aquesta obra medieval va ser transcrita per algún capellà erudit preocupat perquè no es perdés l'original.

Aquesta còpia ha arribat fins els nostres dies dins un llibre d'anotacions parroquials. El document, considerat l'obra de teatre profà més antiga escrita a Balears, relata en format teatral la conquesta de Menorca, utilitzant la llengua catalana de l'època.

El manuscrit ha estat estudiat per Enric Cabra i Xavier Martín. Aquest últim és precisament el responsable de l'adaptació del text per la seva estrena teatral amb motiu de Sant Antoni, i que respecta en gran mesura el català d'aquell moment.

El projecte assoleix amb aquesta obra teatral una doble fita: d'una banda, es divulga al públic la història de Menorca, com també es difon un texte únic. Segons el filòleg i actor Jaume Gomila, el document té valor en quatre vessants: literària, històrica, lingüística i etnològica, perquè es rescata una obra representada en temps passats i que va caure en l'oblit.

La batlessa de Maó, Àgueda Reynés, acompanyada per la regidora de Cultura, Elisa Mus, presentà ahir el projecte teatral. La proposta d'escenificar «La presa de Menorca» ha engrescat a l'equip de la companyia de teatre La Clota, i en especial al seu director, Pitus Fernández, pel qual suposa un repte dur a escena una obra de teatre medieval.

El projecte requerirà que l'escenari del Teatre Principal es traslladi a l'època de la conquesta, amb una acurada ambientació i vestuari de l'època.

L'obra està escrita en vers narratiu i la seva representació permetrà donar-li vida segles després de ser escrita.

L'Ajuntament ha decidit que es representi en el marc de la festa de Sant Antoni de l'any qui ve com a excusa ideal per reviure els fets de la conquesta de Menorca així com la va veure l'autor anònim d'aquesta joia literària medieval.