Exposició inèdita al Club Nàutic - Josep Bagur Gomila

TW
0

Vuitanta inscrits, sis ponències d'experts i set comunicacions d'estudiosos locals són el balanç de les Jornades de Recerca Històrica de Menorca que entre el divendres i ahir han permès aprofundir en el coneixement de la relació de l'home amb el mediterrani al llarg de la història. Precisament, ahir migdia es va inaugurar una exposició sobre les arts de pesca antigues al Club Nàutic de Ciutadella, amb l'exhibició d'objectes curiosos com nanses, gambins, gats, artilugis per veure el fons de la mar o les plantilles per a la fabricació d'una barca clàssica, entre d'altres.

La mostra ha estat possible gràcies a la cessió de particulars com la família "Felitus", Jaume i Biel Cerdà, o Toni Camps, entre altres. L'exposició és una iniciativa de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella que ha escollit el Club Nàutic de Ciutadella per organitzar-la, en el marc del 90 aniversari de l'entitat. La mostra és una de les activitats parale·leles de les jornades que s'han celebrat al Cercle Artístic i que han reunit a especialistes destacats sobre la pesca, l'arqueologia i el medi marí, una oportunitat única per ampliar el coneixement de la nostra cultura i història relacionada amb el mar.


Ponències d'alt nivell

Enric Massutí, director del Centre Oceanogràfic de Balears, i Pere Oliver, investigador del mateix centre, han tractat sobre el medi marí i la pesca a Balears des del punt de vista científic.Per la seva banda, Darío Bernal Casasola, professor de la Universidad de Cádiz, ha abordat la pesca i les factories de saladura en l'època púnica i romana. En aquest punt, s'han presentat els indicis sobre l'existència d'una d'aquestes factories a Sa Nitja, segons els estudis de Joan C. de Nicolás.

Arturo Morales, catedràtic de Biología, pioner a Espanya de l'arqueoictiologia, i director del primer laboratori d'aqueozoologia, ha explicat l'estudi de la pesca en la protohistoria i la prehistoria a través de la investigació de les restes de peixos als jaciments arqueològics.Les jornades es van cloure ahir amb una interessant ponència sobre l'evolució de la construcció naval pesquera a l'antiguitat, a càrrec de Xavier Nieto Prieto, exdirector del Museo Nacional de Arqueología Subacuática ARQUA.

Segons informa Ángel Roca, president de la SHAMB, la novetat de les jornades d'enguany és l'anunci, fet divendres per la consellera balear de Cultura, Joana Maria Camps, de la col·laboració que oferirà el seu departament per a la publicació de les ponències de les jornades. "És una oportunitat única per divulgar al públic en general uns continguts i aportacions sense precedents a Menorca", explica. Les jornades arriben enguany a la seva onzena edició gràcies a la implicació de l'Institut d'Estudis Baleàrics.