Detall de la preparació d'una de les escenes del Betlem - Josep Bagur Gomila

TW
0

Cada Nadal, el Betlem del Monestir de Santa Clara crea expectació per l'enginy del muntatge i la temàtica, amb un missatge espiritual diferent. Enguany, les germanes clarisses han volgut crear un Neixament molt especial per celebrar que el seu Betlem, ni més ni manco, compleix el 40 aniversari.

La comunitat ha escollit com a motiu la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat, pel que el Betlem es traslla a la prehistòria de l'Illa. L'abadessa, Carme Mesquida, dóna l'explicació del missatge de fe que enguany volen transmetre. «Jesús és patrimoni de la humanitat, ningú se'l pot apropiar, estima a tothom i és universal».

Afegeix que representar els jaciments prehistòrics esdevé una metàfora. «En aquests temps de crisi, la gent viu superficialment. Les excavacions arqueològiques investiguen el subsòl i a partir de petits fragments reconstrueixen la història. És també una feina que hem de fer les persones, de mirar cap el nostre interior, de trobar a Jesús que tots duim dins», comenta.

Carme Mesquida i Nina Barber són les encarregades de fer el Betlem. Van començar el passat dia 1 i abans van haver d'anar a visitar la sala hipòstila de Torre de'n Galmès, que han reproduït fidelment a petita escala i on han ubicat el Neixament de Jesús. La gent també podrà descobrir les reproduccions de la Naveta des Tudons, les taules de Torrellafuda, Torre Trencada i Talatí, i alguns talaiots i restes de murades.

Després d'alguns anys d'inspirar-se en altres terres del planeta per fer el Betlem, com l'Antàrtida o l'Àfrica, enguany «tornam a Menorca, la terra pròpia sempre estira», segons l'abadessa.

Horaris de visites

El Betlem de Santa Clara s'inaugurarà el proper dia 24, a les 18 hores, i romandrà exposat a les visites fins el 17 de gener. Els dies feiners es podrà visitar de 18 a 20 hores, i els diumenges i festius, de les 11.30 a 13.30 hores i de 17.30 a 21 hores.

Enguany, com a gest de solidaritat, la comunitat de Santa Clara ha elaborat sabons artesans, a partir del reciclatge de l'oli emprat a nivell domèstic. La recaptació de la seva venda es destinarà a l'ajuda d'emergència a Filipines després de la devastació de l'huracà.

A Santa Clara la comunitat està d'enhorabona en arribar als 40 anys de fer el Betlem i de compartir-lo amb la gent. És el regal de Nadal que les germanes clarisses fan a tots els menorquins.