Les tombes han aparegut a un marge del Camí de Torralba. L’excavació ha acabat aquesta setmana - Javier Coll

TW
0

Les obres del Camí de Torralba, que uneix Alaior i Cala en Porter, han deixat al descobert un conjunt de sis tombes d'època islàmica desconegudes. Daten d'entre el 903 i el 1287 dC, tot i que les proves de carboni 14 acabaran d'afinar la seva cronologia. Va ser dins la darrera setmana de novembre, quan una de les màquines que picava el marge del Camí de Torralba per ampliar-lo topà amb una de les tombes. Malauradament, no es va poder evitar que l'esquelet que hi descansava quedàs afectat, però el descobriment va permetre aturar les obres i descobrir altres 5 tombes veïnes. Des de llavors, les codirectores de l'excavació d'urgència, Montserrat Vivó i Elena Sintes, han anat desenterrant els sis esquelets dels antics pobladors islàmics. El primer trobat va quedar seccionat per la maquinària. Els altres corresponen a un adolescent d'entre 10 i 13 anys, una dona adulta, una dona d'edat avançada i dos homes. Segons Montserrat Vivó, les sis tombes s'han trobat intactes i en bon estat de conservació després de segles de romandre en l'oblit. Algunes de les seputlures estan excavades a la roca viva i en altres casos, els cossos van ser dipositats damunt la mateixa roca, apunta.


Ús del poblat talaiòtic

Les sepultures han aparegut al marge de la carretera, a la Tanca de s'Era de la finca de So na Caçana, pròximes al poblat taliòtic. Segons l'arqueòloga, aquest fet pot ser indici de que les persones que hi van ser enterrades formaven part d'una comunitat rural que possiblement va reaprofitar estructures del jaciment prehistòric per habitar o desenvolupar la seva activitat. «A l'època musulmana el territori s'organitzava en alqueries i en petites comunitats dedicades a l'agricultura i la ramaderia. La profussió de toponímia islàmica de la zona on han aparegut les tombes és un indicatiu de la presència d'assentaments rurals islàmics», assenyala.

L'excavació d'urgència, que ha acabat aquesta setmana, s'ha centrat en l'exhumació d'aquests sis esquelets i l'estudi del subsòl en aquesta zona en concret. «Desconeixem si hi pot haver altres tombes a l'entorn, no ho descartam, però no és l'objecte d'aquesta campanya», explica Vivó.

Segons l'arqueòloga, aquesta és la segona necròpolis rural d'època islàmica que apareix, després de l'apareguda durant les obres de POIMA IV fase, que van deixar al desconert un important nombre de tombes. En canvi, de necròpolis urbana islàmica sols es té constància a l'Illa de l'apareguda al subsòl de l'antiga casa senyorial de Can Saura, a Ciutadella. «Les tombes descobertes constitueixen una troballa molt interessant perquè el periode musulmà continua essent poc conegut. Són nous testimonis que poden permetre conèixer un poc més els assentaments rurals d'època islàmica i la seva organització», comenta.

Un cop exhumats els esquelets, les arqueòlogues iniciaran l'estudi de laboratori de les restes i la investigació antropològica, per després enllestir la memòria de la intervenció. Un cop estudiats, els esquelets quedaran dipositats al Museu de Menorca.