L’estudiós i el manuscrit. Xavier Martín (es Castell, 1958) ha estudiat i transcrit «La consueta de la presa i conquesta de Menorca» - Gemma Andreu

TW
0

Feia més de 200 anys que no es representava «La Conquesta de Menorca», l'obra de teatre profà medieval que s'estenarà demà, a les 20 hores, a la plaça Conquesta de Maó amb diverses funcions aquest cap de setmana. Es tracta d'una fita cultural pels menorquins, que recuperen de l'oblit aquesta peça manuscrita que descriu la gesta bèl·lica d'Alfons III en la presa de Menorca.

L'artífex de rescatar de la memòria aquesta obra única és Xavier Martín. El professor de Filosofia i membre de l'IME ha estudiat i transcrit la còpia de l'original (datat del segle XIV) que deixà escrita devers el 1599 el capellà de Santa Maria, Bartomeu Vives.

Aquesta còpia d'una obra única de la literatura catalana roman custodiada a l'arxiu parroquial de Santa Maria de Maó. L'historiador Amador Marí, a finals del segle passat, descobrí els fulls manuscrits de Bartomeu Vives, que va començar a estudiar Enric Cabra.

No obstant, l'estudi a fons i la transcripció han estat a càrrec de Xavier Martín. El professor va entregar el seu treball a Pitus Fernández, director de la representació de l'obra, que ha servit per fer l'escenificació i adaptar els diàlegs del català antic.

«El més important és que l'obra medieval de teatre profà s'escenifiqui perquè serà la millor manera de divulgar i donar a conèixer una peça de trascendència històrica, temàtica, lingüística i literària», explica el professor.

Última representació

Xavier Martín explica que hi ha constància en els registres històrics que una de les darreres representacions que es van fer de «La Conquesta de Menorca» va poder ser el 1784.

L'obra explica els fets bèl·lics de la presa de l'Illa per les tropes d'Alfons III i les diferents batalles que es produiren a l'escenari del port de Maó, amb la rendició final de l'almoixerif.

Una obra produïda per la Fundació del Teatre Principal i en la qual ha intervingut un important equip de professionals per donar vida a una peça teatral testimoni del passat de l'Illa.