L'alta freqüentació obliga a pendre mesures - X.R.

TW
0

El Camí de Cavalls ha patit canvis en els darrers temps. L'evolució en l'ús d'aquesta via ha estat marcada per uns increments d'activitat i publicitació que han duit implícit un augment de l'erosió en molts dels seus trams.

Per analitzar i reflexionar sobre els canvis i degradació del sender perimetral de l'Illa, l'ACR des Migjorn Gran ha convidat a Francesc Xavier Roig, doctor en Geografia, a impartir una xerrada divulgativa que tindrà lloc avui a les 20 hores en el local social.

El tècnic ha estudiat els processos erosius en el Camí de Cavalls i actualment treballa en temes d'erosió de GR (grans rutes) a parcs naturals de Catalunya i dissenya el GR d'Eivissa, equivalent al sender perimetral menorquí.

El geògraf afirma que «el més senzill és culpar als usuaris, però aquests transiten per on els marca l'itinerari. Aquí hem de parlar d'uns trams mal dissenyats, que discorren per espais sensibles que no han estat capaços d'adaptar-se a aquesta nova activitat», explica.

Així, per exemple, apunta que els trams més erosionats o sensibles són els sistemes dunars, per damunt dels quals passa el camí en molts casos, com també les zones de fortes pendents o torrents. La tipologia d'impactes és diversa, però alguns són atribuïbles a tasques de desbrossament o erosions ocasionades «per mesures que pretenien precisament pal·liar l'erosió».

Reptes

Assegura el tècnic que la conscienciació dels usuaris sobre els impactes en el Camí de Cavalls creix «degut a que molts evidencien la progressiva degradació de determinats trams».

L'anàlisi obre la porta a la reflexió sobre l'ús i gestió del Camí de Cavalls com un producte d'atractiu natural, turístic i d'oci, que inevitablement hem de conservar.