Un cercador, ahir, collint espàrecs a una vorera. | Josep Bagur Gomila

TW
1

La temporada d'espàrecs ha començat i arreu de les voreres dels camins es veuen cercadors que cullen les tiges verdes que treuen les esparregueres. Es tracta d'uns brots tendres que surten de les mates punxagudes silvestres coincidint amb el final de l'hivern i l'inici de la primavera, en un periode que pot abraçar del febrer fins l'abril, en funció del temps. Com els esclata-sangs, els espàrecs són un excel·lent comestible que aixequen passions entre els menorquins. Aquests dies són molts els que surten a caminar amb l'excusa d'anar a collir-los. Les botigues d'alimentació els venen en petits feixos, el preu dels quals, ahir a Ciutadella, rondava els 1,25 euros.

Propietats nutricionals
L'espàrec silvestre, que és més petit i prim que el que es cultiva, té el nom científic Asparagus acutifolius. Si es fan en indrets on hi toca el sol surten més verds, i si són a l'ombra o dins una paret seca, neixen més llargs i de color tirant a morat.

L'espàrec és un vegetal que neix de forma salvatge al bosc mediterrani, i segons els entesos, els que es fan a Balears, i a Menorca en particular, són molt saborosos i gustosos. Són abundants en funció del temps, i alguns cercadors consultats afirmen que enguany hi ha una bona collita.

Aquesta preuada tija té destacades propietats nutricionals. L'espàrec és ric en potassi i pobre en sodi, baix en calories i conté vitamines A, B1, B2, B3, B6 i ferro. Són bons diurètics i afrodisíacs, tenint en compte que van bé contra la fatiga. També ajuden a  enfortir el sistema immunològic i combaten l'anèmia. El component principal en pes és aigua, seguida dels hidrats de carboni, la proteïna i la fibra. L'espàrec surt de l'esparreguera, de la qual també existeix la variant coneguda a Menorca com borda. La forma de les tiges verdes ha fet que la cultura popular menorquina identifiqui a una persona alta i magra amb el nom de l'espàrec.

La collita de l'espàrec és fàcil, perquè els brots verds sobresurten de les esparregueres, tot i que hi ha que anar amb cura per evitar ferir-se amb les fulles punxagudes de la planta. Aquestes mates silvestres surten als marges i vorals de boscos i marines, i a Menorca es fan molt a les voreres de les parets seques.

Per la seva composició, l'espàrec és un excel·lent comestible i bon aliment d'una dieta saludable, i és protagonista de la gastronomia tradicional menorquina en el pas de l'hivern a la primavera.