En el marc de la mostra, del 22 al 25 d’abril, s’organitzaran activitats didàctiques i visites guiades | Paco Sturla

TW
0

L'avarca és el calçat més popular a Menorca i símbol que l'identifica, tanmateix poc sabem d'aquest senzill model de sabata que ha fet famosa l'Illa al món. «Avarca de Menorca: del camp a la passarel·la» és la primera exposició que organitza el Consell per explicar els seus orígens i evolució, i que romandrà oberta fins l'octubre al Centre d'Artesania de Menorca as Mercadal.

La mostra aporta curiositats desconegudes. Va ser el 1955 quan es produí el punt d'inflexió entre la sabata de pagès i l'avarca de Menorca. Els orígens del canvi es troben al taller de la família Servera as Mercadal i la comanda que reberen dels llavors propietaris de Pregonda. Aquesta família rebia molts convidats i empraven les avarques per anar per les penyes i la platja, però eren massa rústiques per a les senyores. Així que van demanar als sabaters Servera que fessin un prototip més refinat. Aquesta avarca evolucionada es va estendre entre la burgesia i gràcies a l'auge del turisme.


Del segle XIII al segle XXI

Una de les primeres referències gràfiques que tenim de les avarques és la que apareix al «Die Balearen» de l'arxiduc Lluís Salvador. Tot apunta que van ser introduïdes al segle XIII, amb la conquesta catalanoaragonesa. No eren com les coneixem ara i es feien amb la pell del bestiar. Poc a poc anaren evolucionant i es van adaptar a les necessitats dels pagesos. Amb l'arribada de la roda de goma, aquest element s'emprà per fer les soles, que guanyaren en resistència i elasticitat.

Llavors, l'any 1965, des de Mallorca, es va intentar patentar el model. Aquella avarca fina, que sorgí del petit taller familiar dels Servera as Mercadal, es convertí en els anys 90 en la salvació de petites empreses de calçat, especialment de Ciutadella, que començaren a fabricar-les en sèrie. En els anys 90 la temptativa de patentar el model arribà de Saragossa i els fabricants locals van reaccionar a través de PIME, prenent consciència de la importància d'aquest calçat per la cultura i l'economia de l'Illa. L'any 2000 es va engegar la campanya «Avarca, producte de Menorca». L'any 2010, el Consell, amb la col·laboració de l'Associació de Fabricants de Calçat de Menorca, aprovà el reglament de la marca de garantia Avarca de Menorca per cedir-ne l'ús comercial a les empreses que ho sol·licitin.

Avui hi ha 7 empreses acollides al distintiu, que fabriquen i exporten milers de parells l'any. Aquella avarca que descriu l'arxiduc poc té a veure amb les d'avui, amb models i dissenys que s'han arribat a veure a les pasarel·les de moda de Nova York. I avui, tant pagesos com famosos les calcen per igual per la seva comoditat.