Milers de menorquins celebren avui la tradició de Tots Sants, recordant els absents amb la visita als cementiris | Gemma Andreu

TW
0

Milers de menorquins celebraren la festivitat de Tots Sants seguint la tradició de visitar els difunts i honrar la seva memòria. Els cementiris de l'Illa lluiren emblancats, embellits amb la coloració de les ofrenes florals i les llumetes dels ciris encesos en record dels absents. El bon temps, en una jornada de sol i calor, acompanyà el dia festiu que es celebrà amb el sentiment d'evocar els difunts.
L'afluència de gent als cementiris demostrà que la tradició segueix arrelada a Menorca, amb imatges emotives d'avis amb néts, pares amb fills i persones de tota edat evocant el record dels éssers estimats que no hi són a través del ritual de les ofrenes florals i l'encesa de ciris.


Sense incidències

A Maó la Policia Local va regular el tràfic per evitar retencions en els accessos al cementiri municipal. A Ciutadella, amb un constant degoteig de gent als dos cementiris, especialment a l'antic, la Corporació protagonitzà el migdia l'ofrena floral en memòria dels difunts del poble. Com també el bisbe Salvador Giménez presidí la pregària que enguany es dedicà a la memòria del canonge Moll, Fill Il·lustre de la ciutat, en el bicentenari de la seva mort.

El sentit sobri i respectuós de la festa marcà l'ambient en els cementiris, engalanats per celebrar el dia de Tots Sants. Les tombes i sepultures lluïen les flors i ramells dipositats per aquest dia assenyalat, el que ha fet augmentar l'activitat a les floristeries en els últims dies. Una despesa que les famílies han mesurat, així com assenyalava una florera, qui incideix que la gent mira i compara preus i opta preferentment per ofrenes florals econòmiques o més modestes que fa uns anys.

Recordant els costums, la festa dels morts, pròpia de la tradició cèltica, no es va incorporar al santoral fins al segle IX, quan Gregori IV fixà la celebració de Tots els Sants al primer de novembre.