Els esclata-sangs forasters es venen fins a 10,95 euros el quilo, mentre que les cama-seques menorquines, molt abundants aquests dies, es venen fins a 21,95 euros el quilo. | Gemma Andreu

TW
0

Tot i ja haver passat Sant Martí, els esclata-sangs encara escassegen. Si bé els bolets més preuats de la tardor es fan pregar, enguany en canvi són abundants altres espècies com les cama-seques.

Les botigueres tradicionals expliquen que fa dues setmanes es van agafar els primers esclata-sangs de la temporada, procedents d'indrets on havia plogut més primerenc. Però diuen que es van esgotar ràpidament tot i l'elevat preu de venda. Enguany l'estiu es va estirar més del compte i la tardor va arrencar amb poques pluges, i ja se sap, els esclata-sangs volen humitat per esclatar.

Preus i gènere
En els mercats i botigues tradicionals avui per avui no hi ha esclata-sangs de la terra. S'ofereixen els exemplars que arriben del Pirineu català o de zones com Segovia. El preu és de fins a 10,95 euros el quilo. En canvi, hi ha abundant oferta de cama-seca, que es ven fins a 21,95 euros el quilo.

Les botigueres afirmen que d'aquí en endavant arribaran els esclata-sangs menorquins, tenint en compte que les darreres pluges hauran ajudat a què surtin de la terra. Afirmen que el preu de venda segurament doblarà la xifra dels esclata-sangs forasters, és a dir, a partir dels 20 euros el quilo per endavant.

L'èxit de la collita d'enguany dependrà del fet que aguantin les pluges en combinació amb dies de sol, i no faci fred i vent en excés, segons els entesos. Enguany la temporada arranca tard, però els cercadors encara recorden l'any passat, en què la tardor extraordinàriament seca va dur a què quasi no hi hagués esclata-sangs. Les pluges han arribat amb retard pel que el refrany que diu que per Tots Sants hi ha esclata-sangs ha estat difícil de complir enguany i l'any passat.