Imatges de les seques de gener, captades el divendres a La Mola, a conseqüència del gran anticicló. | Xavier Pons Cladera

TW
3

El típic temps anticiclònic de gener disparà aquest divendres la pressió atmosfèrica fins arribar als 1.040 hPa, la xifra més alta en els últims 25 anys. Aquestes altes pressions provoquen les minves a la mar, que a Menorca es coneixen popularment com a seques de gener. Són reduccions (minves) del nivell del mar, que es produeixen en aquesta època de l'any, per causa de l'existència d'altes pressions atmosfèriques.

El fenomen sol comportar una mar molt plana, sovint amb aparença de llac més que de mar, i una minva del seu nivell de l'ordre dels 20 a 40 centímetres aproximadament, que resulta més evident a les roques costaneres i ports.

Fenomen al litoral

L'alta pressió atmosfèrica d'ahir incidí en una major visibilitat de la minva del nivell del mar al tranquil i quiet litoral d'aquests dies de gran anticicló. El nostre col·laborador, Xavier Pons Cladera, va captar les imatges adjuntes a La Mola, on la mar reculà deixant aflorar les roques, pedres i seques. Aquest fenomen es pot apreciar al llarg de tota la costa menorquina, en les zones on la mar està més tranquil·la.  

Les minves o calmes de gener són el descens del nivell del mar a l'hivern a causa d'altes pressions, que ens brinden uns dies de bonança a la costa i una mar molt plana. Però més enllà de la climatologia, sempre hi ha qui les associa al poema de Joan Maragall, un Maragall jove, primerenc, amb la veu poètica encara lluny de la seva maduresa però ple de força, lirisme i amor a la vida, baix el títol «Les minves de gener».