Aturada dels excursionistes al Pas d’en Revull, amb les explicacions del geòleg Agustí Rodríguez | Félix de Pablo

TW
0

La primera ruta geològica, organitzada pel Consell el dissabte al Barranc d'Algendar, resultà un èxit. Van assistir-hi 36 persones. En poc més de 24 hores unes 50 persones havien demanat inscripció, interessades en assistir a l'excursió, pel que es va haver de crear una llista d'espera. Des de l'organització valoren la bona acollida que ha tingut la iniciativa.

L'itinerari començà al Pas d'en Revull, després continuà pel Barranc des Canaló i finalitzà amb una vista panoràmica a la part superior del Barranc d'Algendar. La visita va ser guiada pel geòleg Agustí Rodríguez, coordinador també del Centre de Geologia de Menorca. «Les explicacions es van centrar especialment en fer entendre als assistents quins processos han donat lloc a la formació dels barrancs i quines són les causes que han provocat que tinguem aquests barrancs a Menorca», explica l'expert. Tanmateix, també es van tractar altres aspectes. «També es va explicar com es formen les roques que trobem als barrancs o perquè hi existeixen fonts d'aigua dolça. Parlar d'aquestes fonts ha permès fer reflexionar als assistents sobre la fragilitat dels aqüífers de Menorca i mostrar aspectes aplicats de la geologia com és la gestió de l'aigua», comenta el geòleg.

Cinc itineraris més

La iniciativa és del Departament insular d'Economia i Medi Ambient, que ha dissenyat 6 rutes geològiques guiades, entre el mes de març i maig, per apropar el patrimoni geològic de Menorca al públic. Després de la visita al Barranc d'Algendar, les properes excursions seran a Favàritx (14 de març), Binimel·là (28 de març), Cala Morell-Algaiarens (11 d'abril), Punta Prima (25 d'abril) i Pedrera de Santa Ponça (16 de maig). Cal inscripció prèvia al telèfon 971 37 45 05.

L'activitat s'emmarca en les 12 rutes i 2 miradors que promociona el Consell per tal de difondre i apropar els valors geològics, oferint a menorquins i visitants la possibilitat de conèixer el patrimoni geològic de Menorca. Aquestes rutes, s'han repartit al llarg de l'àmbit territorial i en indrets d'especial singularitat geològica, d'aquesta manera, 6 rutes permeten donar a conèixer les singularitats geològiques de la zona nord de Menorca i 4 de la zona sud. A la vegada, s'ha dissenyat una ruta amb vehicle que permet descobrir la gran variabilitat geològica de l'Illa i una altra que es desenvolupa en els nuclis urbans de Maó i Ciutadella per tal de donar a conèixer el contingut fossilífer dels elements urbans.