TW
1

El dievendres, dia 20 de març, arribam al final de l'hivern a l'Hemisferi Nord, i donarem la benvinguda a la primavera amb un bell fenomen astronòmic: un eclipsi de sol que serà visible com a parcial des del mediterrani. Aquesta vegada, a Menorca tindrem una oportunitat única d'observar aquest espectacle astronòmic tan singular.

Segons informa el professor i membre del grup d'astronomia del Cercle Artístic, Antoni Liz, l'episodi es començarà a produir a l'Illa a les 9.10 hores. Des de Menorca, la màxima visibilitat s'assolirà a les 10.17 hores, quan podrem observar el 60 per cent de la superfície solar enfosquida, a 36 graus d'alçada. L'observació continuarà fins a les 11.27 hores, moment en que es deixarà de veure. Liz indica que hi pot haver petites diferències d'horari segons el lloc d'observació de Menorca.

L'eclipsi parcial de sol es produeix quan la lluna cobreix una part de l'astre, i és un dels fenomens que més curiositat desperta. Es recomana observar l'eclipsi amb protecció adequada, no directament.

El total, fins el 2026

Segons les dades del professor Antoni Liz, el proper eclipsi de sol a Menorca no es tornarà a produir fins el 25 d'octubre de 2022, però només es veurà en un 3 per cent. Per tant, l'oportunitat d'obsrevar el fenomen de demà és única. Més enllà del 2022, l'eclipsi de sol no es podrà tonar a visualitzar des de Menorca fins el 29 de març de 2025 (en un 9 per cent).

No serà fins el 12 d'agost de 2026 quan es pugui observar des de Menorca un eclipsi de sol total. Llavors, segons les dades d'Antoni Liz, el fenomen astronòmic es podrà observar en els 15 minuts abans de la posta.