La gírgola ha crescut amb èxit en el primer cultiu | Bolets de Menorca

TW
5

Els boletaires del col·lectiu Bolets de Menorca han aconseguit fer el primer cultiu d'un bolet autòcton de l'Illa. Es tracta d'una gírgola de canyaferla o canyafèl·lera, que rep el nom científic de Pleurotus eryngii ferulae, un fong de preuat valor gastronòmic, la recol·lecció del qual per part dels cercadors és tradicional durant la tardor.


Un primer pas

Els boletaires de Bolets de Menorca estan molt satisfets d'haver aconseguit aquest primer cultiu, un projecte en el qual molts no hi creien, però que amb tècnica i dedicació s'ha assolit amb èxit.

El procés de cultiu va començar a partir de la dissecció de teixit d'una gírgola, recol·lectada a la zona de Sant Climent. Els boletaires aconseguiren fer créixer el miceli i iniciar un cultiu en mescles de substrats llenyosos, amb resultats al principi, no gaire esperançadors. Però, segons expliquen, conjuntament amb representants del Cercle Micològic de Menorca, «amb tenacitat, perseverança, nombroses consultes a experts en cultius i una infinitat de proves, vam donar amb la metodologia correcta». Van aconseguir arribar al final del procés, amb un resultat molt esperançador «per poder tenir en compte com una nova espècie apta per reproduir en cultiu i així poder gaudir a les nostres cuines d'un menjar fresc i purament menorquí durant tot l'any». El col·lectiu Bolets de Menorca ha iniciat recentment l'organització de cursos i tallers per iniciar els aficionats en el cultius de bolets, una experiència novedosa que cada vegada desperta major afició a l'Illa.