Arribada. Va ser molt emotiva, sobretot per 4 dels 10 fillets que repeteixen estança a Menorca amb les famílies d’acollida | Josep Bagur Gomila

TW
0

Fa molta calor i ens queixam, però pels 10 fillets sahrauís arribats ahir a Menorca per passar l'estiu serà un respir lluny dels més de 50 graus de temperatura als campaments de refugiats al desert del Sàhara. Són 6 fillets i 4 filletes, que seran acollits per 10 famílies menorquines en les Vacances en Pau que promou l'Associació d'Amics i Amigues del Poble Sahrauí de Menorca, un programa amb 27 anys d'experiència a l'Illa, segons explica el president, Martí Carbonell.

Dels 10, hi ha 4 fillets repetidors, que ahir s'emocionaren tant com les famílies menorquines d'acollida en retrobar-se a l'Aeroport. Tenen entre 8 i 12 anys i són els millors ambaixadors de la causa sahrauí perquè fan visible un conflicte de llarga durada, que té el seu poble desplaçat i condemnat a viure en condicions extremes a Tindouf, al sud-oest d'Argèlia.

Si el retrobament va ser emotiu pels repetidors, els que extrenen experiència arribaven amb moltes ganes de viure l'experiència, tot i el cansament després de 24 hores de viatge. «Arriben amb problemes mèdics i de nutrició», comenta Martí Carbonell. Els esperen dos mesos en que no els faltarà de res i podran nedar al mar, un gran desconegut. Una estança en què es sorprendran de coses tan quotidianes per a nosaltres com les aixetes amb aigua corrent o el wàter amb cadena, l'aire acondicionat, la nevera o la rentadora, entre d'altres, comoditats imprensables per a la majoria dels refugiats de Tindouf.

«Les Vacances en Pau permeten treure els fillets de les conficiones humanitàries difícils al desert, que puguin tenir revisions mèdiques i que puguin aprendre i enriquir-se d'una altra realitat fora dels campaments de refugiats», comenta Carbonell.


Revisions mèdiques

En la seva estada a l'Illa, els fillets tindran revisions de pediatria, odontologia i oftalmologia. També podran tenir accés a una alimentació més rica, amb fruites i verdures. Els 10 fillets, entre els 90 arribats a Balears i els 4.700 a tota Espanya, també faran de dignes ambaixadors del seu poble en la visita al Consell i als ajuntaments.