TW
0

Lluís Vergés


Un any més els relats guanyadors i finalistes del Premi Illa de Menorca han quedat recollits en un llibre editat amb cura per Editorial Menorca, que juntament amb Sa Nostra i el Consell insular convoca aquest guardó. En aquesta ocasió, el guanyador va ser José Antonio Fortuny, autor del llibre "Diálogos con Axel" i finalista en set edicions anteriors.

"El camí dels herois" és el títol de la narració de Fortuny, en la que trobem a dos soldats greument ferits en una improvisada infermeria d'una guerra. A poc a poc, encadenant una sèrie de preguntes curtes, van entaulant una conversa. Un és membre d'una família de militars i es va allistar voluntari per a la guerra, mentre que l'altre és un simple pagès reclutat per la força. Malgrat els orígens tan diferents, els dos ferits, per als que "els pitjors malsons apareixen en obrir els ulls", tenen un sorprenent punt en comú.

Menys tràgic és el relat guanyador del segon premi: "La dona del matrimoni que viu a prop de casa, a dos carrers més avall", de Joan Pere Amengual Vich. Es tracta d'una divertida crítica dels xafarderums dels veïns d'un poble.

L'obsessió sobre unes mans és el tema de la narració de Laura Rotger Coll que va guanyar el premi al millor autor jove.

Els altres treballs del llibre són: "Enmig d'una plaça", de Júlia Coll Pons; "El jardí de l'amor", de Josep Masanés; "Més enllà de l'horitzó", de Fernando Cano Riudavets; "Cap al Nord", de Maria Isabel Cano Riudavets; "Poemas arrugados", de Blanca Doménech; "La piedad del tiempo", de Alejandro Fernández; "L'últim viatge de Maria Callas", de Teresa García Petrus; "Vides paral·leles", de María José León; "Un brindis per la poesia...", de Jordi Melis; "La darrera foto", de Santiago Preto, y "Parèntesi", de Carles Santana.