TW
0

Redacció

Maó


L'escola ha estat i és un dels territoris de la memòria literària. Aquest llibre constitueix una invitació a un viatge literari per les històries fingides i veritables dels temps ja llunyans de la infància i de l'adolescència escolars. De la mà d'escriptores i escriptors de diferents èpoques i països, anirem a l'encontre dels anys de col·legi en la literatura amb l'esperança de trobar en els textos literaris sobre els contextos escolars no només emocions, enyorances, malestars i critiques sinó també alguns arguments contra el miratge gens innocent de pensar que en educació qualsevol temps passat fou millor.

El record d'aquells anys de col·le­gi tan llunyans, entre mestres, entre col·legues i camarades, entre amors i desamors, entre somriures i llàgrimes, estimula l'exercici de la memòria i de la imaginació i ens convida a tornar a mirar el temps passat de la infància i de l'adolescència. El fulgor d'aquella mestra tan afectuosa, la por d'aquell professor, l'olor àcida de l'internat, el color grisenc de l'asfalt humit del pati del col·legi, el guirigall sense treva a la treva de l'esbarjo, el tacte aspre de les pissarres i el xiulet agut dels guixos, el sabor dels caramels i de la regalèssia en sortir de classe, l'angoixa dels exàmens i el temor als càstigs ens situen en un temps en què es conjugaven, com en un verb irregular, el plaer amb el deure, l'alegria amb la tristesa, la il·lusió amb el desencís i l'amor amb l'odi.

TEMES CENTRALS

Érase una vez la escuela. ? La memoria literaria de la escuela, entre la añoranza y el ajuste de cuentas. ? El oficio de educar. ? Amarrados al duro banco. ? Las afinidades electivas, las amistades peligrosas y los placeres prohibidos. ? El amor en los tiempos del cole. ? El tedio de las clases en la jaula del colegio. ? ¿La letra con sangre entra? ? El placer del éxito y el dolor del fracaso: aprobar y suspender. ? Escuelas públicas y colegios privados. ? Amor y pedagogías. ? Cualquier tiempo pasado no fue mejor. ? Referencias bibliográficas.