TW
0

Es coneixen multitud d'històries i llegendes sobre l'origen d'aquest element imprescindible en els dies nadalencs

Susana Mora Humbert
Maó
Arriba el Nadal i amb ell tot un seguit de símbols i tradicions pròpies d'aquesta celebració cristiana. Un dels elements típics d'aquesta època nadalenca és el que ens disposarem a treure demà, dijous 13 de desembre, dia de Santa Llúcia: l'arbre de Nadal. Però, quin és l'origen i el significat d'aquesta tradició?
L'arbre de Nadal és precisament una de les poques tradicions paganes que el cristianisme ha permès sobreviure. Es coneixen multitud d'històries i llegendes sobre l'origen d'aquest element imprescindible del Nadal que es remunta als celtes, així que, des del Xoc us n'apropem una que parla sobre la cristianització de l'arbre de Nadal.

Història i significat cristià
Quan els primers cristians varen arribar al nord d'Europa, descobriren que els seus habitants celebraven el naixement de Frey, deu del Sol i la fertilitat, engalanant un arbre perenne, en dates pròximes al Nadal cristià. Aquest arbre, simbolitzaba l'arbre de l'Univers, anomenat Yggdrasil, i a la seva copa es trobava Asgard (la llar dels deus) i el Valhalla (el palau d'Odin); i a les arrels més profundes hi era Helheim (el regne dels morts). Posteriorment amb l'evangelització d'aquests pobles, els cristians varen agafar la idea de l'arbre per celebrar el naixement de Crist, però canviant-li totalment el significat.
Es diu que Sant Bonifaci (680-754), evangelitzador d'Alemanya, va agafar una destral i tallà un arbre i en el seu lloc plantà un avet que per ésser perenne simbolitzà l'amor de Déu, engalanant-lo amb pomes i espelmes. Les pomes simbolitzaben el pecat i les temptacions mentre que les espelmes representaven la llum de Jesucrist com a llum del món. Conforme va anar passant el temps, les pomes i els llums es transformaren en esferes i altres ornaments que segons el color simbolitzen una cosa o altra. El blau representa les oracions de reconciliació; plata les de agraïment; or les de lloança; vermell les de petició. Els llums simbolitzen la llum de Crist i l'estel a dalt de l'arbre evoca la fe que ens ha de guiar en el camí de la vida recordant l'estrella de Betlem.
D'aquesta manera per als cristians l'arbre de Nadal recorda a l'arbre del Paradís d'on derivà el pecat original, per tant, simbolitza que Jesucrist ha vingut a ser Messies per a la reconciliació. Però també representa l'arbre de la Vida o la vida eterna, la unió entre la terra i el cel.