TW
0

Els estudiants de Batxillerat d'aquest centre docent es van oblidar per un dia de les aules, les pissarres i els llibres de text i es van convertir en investigadors

IES Pasqual Calbó i Caldés
Maó
El passat dia 31 d'octubre, els alumnes de Batxillerat de l'Institut Pasqual Calbó i Caldés es van oblidar per un dia de les aules, les pissarres i els llibres de text i es van convertir en investigadors.
Prèviament, en petits grups i assessorats pels seus professors, els alumnes van escollir temes del seu interès, relacionats amb matèries de la seva modalitat de Batxillerat (Humanitats, Ciències Socials o Tecnologia), i amb el que pot ser el seu futur acadèmic i professional.
A continuació s'havien de perfilar les activitats de recerca al voltant del tema seleccionat, que s'estengueren durant diverses setmanes. Per facilitar-los la tasca i el treball "de camp", el dia esmentat els alumnes sortiren del centre amb una gran diversitat d'objectius i destinacions.
Era molt important tenir en compte les possibilitats i recursos que estaven al seu abast. Així per exemple, na Cristina, n'Albert i en Mario -tres dels estudiants- van decidir aprendre més coses sobre l'energia nuclear, els seus orígens i els avenços que s'estan produint. Tot i que a Menorca no s'utilitza aquest tipus d'energia la gran quantitat d'informació que ens ofereix la web, que ells van seleccionar i processar acuradament, els va permetre elaborar un treball molt interessant.
Tot plegat fou un exercici de reflexió que va permetre a cada equip perfilar les famoses preguntes que s'ha de plantejar qualsevol grup d'investigadors: què, com, on, quan, i per què? I és que investigar, fer recerca, és molt més que "fer un treball".
La qüestió "on?", ens pot dur d'entrada a una biblioteca, el servei d'informació més conegut. Aquesta fou l'elecció del grup format per n'Àlex, n'Aarón i n'Adrià, que volien ampliar els seus coneixements sobre els motors endotèrmics. Però per completar aquesta informació bibliogràfica i teòrica van contactar també amb un mecànic professional. Uns altres alumnes, n'Eulogi i n'Ignasi, van començar també a fer recerca sobre les bifidobactèries a una biblioteca, finalitzant la recollida d'informació amb una visita a la fàbrica Coinga d'Alaior.
Altres alumnes van aprofitar l'ocasió per mantenir-se a distància dels llibres i van optar per fer visites i entrevistes. En Marc i en Robin, alumnes de 1r de batxillerat de Ciències Socials, van poder parlar amb diverses personalitats de la història econòmica menorquina dels darrers 40 anys. En Biel i en Miquel van visitar la central elèctrica de GESA, on els van atendre molt bé i van poder fer moltes fotografies. El suggerent títol "Què fa realment un arquitecte?" va dur n'Héctor i na Laura al despatx d'un professional que els va oferir explicacions interessants i sobretot molt adequades al seu nivell de coneixement.
"La pesca polar" i "El desgel a l'Antàrtida" són els títols de dues recerques d'alumnes de 2n de batxillerat que han apropat a l'Institut l'esdeveniment internacional de l'Any Polar, en prendre com a objecte d'estudi aspectes concrets d'aquest continent.
Les institucions públiques també són una bona font d'informació. A n'Eric, en Jamie i en José recórrer als serveis d'informació de l'Ajuntament de Maó, del Consell Insular i del Poliesportiu Municipal els va permetre elaborar un treball titulat "Promoure un esport a Menorca: la gimnàstica esportiva". Ells mateixos conclouen que "aquest tipus d'activitats són necessàries per a millorar el treball en equip i la capacitat de decisió". Dues alumnes, na Maria i na Juana, també han centrat la seva recerca en l'esport, concretament en els seus beneficis per la nostra salut i per la prevenció de l'obesitat.
El nostre patrimoni històric va ser escollit per un bon grapat de grups. Treballs com "La fortalesa Isabel II", "El castell de San Felip" i "Menorca a l'època de les dominacions angleses" van ser tractats des de diversos punts de vista. Un altre aspecte del nostre patrimoni, en aquest cas l'etimològic, ha inspirat un estudi profund de l'evolució de la llengua llatina fins al nostre menorquí actual.
A vegades un treball de recerca ens pot descobrir opcions acadèmiques i professionals. En Carlos i en Víctor van enfocar la seva investigació cap a l'enginyeria naval, especialment els sistemes de propulsió. Van visitar un buc remolcador i van parlar amb alguns dels seus responsables, descobrint un camí acadèmic que desconeixien per arribar a la professió que desitgen.
N'Oscar, en Lluís i Javi, van titular el seu treball "La justícia a Menorca" i comenten que "este trabajo de investigación nos enseña a hacer los trabajos correctamente en vistas a la Universidad".
I és que amb tota la informació recollida cada grup va elaborar després un resum en anglès (abstract) i una presentació en powerpoint. Finalment, en torns setmanals, hauran de realitzar una exposició oral del seu treball davant la resta de companys. S'intenta, entre d'altres aspectes, potenciar el treball autònom, a la vista de les noves competències que se requerirà per anar a la Universitat i les metodologies aquesta aplicarà properament.
En general, els alumnes valoren molt positivament els treballs de recerca: ha augmentat la seva capacitat d'organització i de prendre decisions, els ha ajudat a entendre conceptes que els interessaven, han pogut escollir ells mateixos el tema, i per un dia els hi va ser permès sortir del centre i de la rutina... No obstant, també se n'adonen que fer recerca duu temps i exigeix grans dosis de reflexió, creativitat i iniciativa.
Passades aquestes setmanes tornen les classes habituals, asseguts a una cadira amb les motxilles al costat del pupitre... Però qui sap si hem ajudat en el seu progrés un futur investigador de fama mundial que es troba entre nosaltres ?
Podeu consultar els títols de tots els treballs realitzats a la pàgina web de l'Institut: www.iespasqualcalbo.com. Feu-hi una ullada, tots són molt interessants!

Instantànies. Aquí tenim un recull
d'imatges de diferents moments del treball
de recerca realitzat per diversos grups d'alumnes
de l'I.E.S Pasqual Calbó i Caldés.