TW
0

La imatge del vell panxut, de cara rosada, vestit vermell i llarga barba blanca, s'ha convertit en la figura del personatge principal de les festes de Nadal

Susana Mora Humbert
Maó
És ja tradició nadalenca que en la nit de Nadal rebem la visita del per tots conegut i benarribat Pare Noel, però d'on sorgeix aquesta generosa figura?
El Pare Noel és conegut arreu del món per diferents noms, tals com per exemple Sant Nicolau, Santa Claus, Pare gel o Vellet Pasqurer.
Les històrires envers aquest personatge també varien segons el país del món en el que ens trobem, de la mateixa manera que ho fa la forma que tenen els nens de viure aquesta ansiada vesprada.
La figura del vellet panxut, de cara rosada, vestit vermell i llarga barba blanca, s'ha convertit en la del personatge principal de les festes de Nadal.
Una història de Pare Noel
Conta la història que Nicolau va néixer el segle IV, a Mira (actual Turquia). Nascut a la cuna d'una família rica i acomodada, des de la seva infantesa, Nicolau sempre es va fer popular per la seva bondat i per la seva generositat amb els pobres. Sempre es va preocupar pels demés. Però una terrible epidèmia d'una malaltia incurable va deixar sense vida a la seva família, fent-lo hereu d'una gran fortuna. Als seus 19 anys d'edat, Nicolau va decidir dedicar-se al sacerdoci i va invertir la seva fortuna en fer regals als nens pobres i orfes. Professava en un monestir i va ser nomenat posteriorment bisbe, a Mira.
El seu aspecte era molt diferent al que se li atribueix avui dia. Tenia una complexió prima i era de gran alçada i com no, vestia com un sacerdot. Sant Nicolau va ser un Sant molt popular que va morir el dia 6 de desembre de l'any 345. Amb motiu de la proximitat d'aquesta data amb la del Nadal es va decidir que Sant Nicolau seria una excel·lent figura per repartir regals i llaminadures als nens el dia de Nadal. L'any 1087, les restes de Sant Nicolau van ser portades a Bari (a Itàlia), on es va construir una església en el seu nom. S'han construït molts temples dedicats a aquest sant, des del segle VI. És el Sant patró de Rússia, de Grècia i de Turquia. En el segle XII la tradició catòlica de Sant Nicolau va créixer per Europa, i cap al segle XVII emigrants holandesos s'emportaren el costum als Estats Units, on es solen deixar galetes i pastissos casolans i un got de llet a Santa Claus. Per cert, el nom de Santa Claus es va crear arran del nom del Sant en alemany, San Nikolaus.
Tot i que la llegenda del Pare Noel es antiga i complexa procedint en gran part de la història de Sant Nicolau, la imatge familiar de Santa Claus, amb el trineu, els rens i les bosses amb regals és una invenció dels EEUU. Fins que l'escriptor Clement Moore el va imaginar en un trineu portat per vuit rens, el Pare Noel, repartia els seus regals a peu o muntat en un cavall. Als nordamericans també se'ls responsabilitza per la imatge de Santa Claus ja que el 1931 una marca de gasosa va encomanar al caricaturista Thomas Nast que dibuixés un Pare Noel per a la seva campanya nadalenca. La imatge del Pare Noel vestit de vermell, amb cinturó i botes negres, va quedar a l'imaginari popular i mai més ha estat canviada.
Avui dia la història difereix bastant. Santa Claus viu al pol nord on manté un taller amb nanos que l'ajuden a fabricar els juguets sol·licitats pels nens de tot el món. A més es mou a través d'un trineu portat almenys per nou rens: Rudolph, Donner, Blitcher, Cometa, Cupido, Brillante, Danzante, Centella i Zorro, deixant els regals al peu de l'arbre de Nadal.