TW
0

Com que aquest és el darrer Xoc de l'any i tindreu més temps per intentar resoldre els problemes, us proposam uns quants problemes una mica especials amb els que pugueu passar una bona estona. Aquesta vegada no els hem dividit per nivells, podeu intentar-ne qualsevol dels sis. Bon Nadal i feliç 2008!

Just de diners?
Un noi que anava just de diners envià un missatge a casa seva perquè li enviessin ràpidament diners.
Els envià: SEND + MORE = MONEY
Sabent que cada lletra correspon a un nombre i que a lletres iguals els corresponen nombres iguals, sabries dir quants diners demanava?

L'equip A creuant el pont!
En una vorera d'un riu es troben els quatre integrants del ja mític Equipo A que acaben de fugir de la presó. És de nit i, per tant, per creuar el pont que els separa de la seva llibertat necessiten una llanterna.
El pont és fràgil i només suporta el pes de dos dels integrants de l'equip. A causa de les característiques físiques de cadascun d'ells, tarden temps diferents en creuar el pont.
El més jove, el Phoenix, pensant que alguna jove el pot veure, el creua en un temps rècord d'1 minut; el Murdoch (el boig) creu que es troba en unes olimpíades i el creua en 2 minuts; el coronel "Hannibal" Smith, tot i tenir una bona estratègia, tarda 5 minuts.
Finalment, M.A., que és el més fort de tots, però també el més lent, tarda 10 minuts. Hannibal calcula que si segueixen el seu pla (els mítics plans que mai surten bé) seran capaços de creuar el riu en 17 minuts.
Pots dir quina és l'estratègia que té pensada Hannibal?

Nota:
Recuperarem el problema"Un repartiment poc equitatiu"que va sortir tallat la setmana passada:
En un poble de cent habitants es reparteixen cent euros; a cada home n'hi donen tres, a cada dona dos i, finalment, mig a cada noi.
Quants homes, dones i nois hi ha al poble?
Així com està plantejat el problema, no es pot resoldre ja que hi ha infinites solucions. Però el problema continua així:
Estaven passejant dos professors de matemàtiques pel poble quan es van trobar amb un pagès acompanyat per un noi de poca edat.
- És teu aquest noiet? -va preguntar un dels dos al pagès.
- Sí, és el meu fill menor -contestà l'home.
- Quants anys tens, petit? va preguntar l'altre professor.
- Tants com germans - va contestar aquest.
- I quants germans tens?
- Els mateixos que els altres nois del poble.
Sense saber què més dir, els dos professors li van preguntar al pagès:
- Quants nens hi ha al teu poble?
- No ho sé exactament, senyor -contestà l'home- però us asseguro que entre ells no hi ha ni fills no reconeguts, ni orfes ni abandonats.
Sabries dir quants nois, homes i dones hi ha al poble?