foto Joan Barceló

TW
0

Del bon entendre entre l'artista ciutadellenc i el galerista Toni Salord de VidRART, parteix una sensible col·lecció de màquines voladores a la recerca d'una llibertat davant una societat que ens empresona

Raquel Marqués
Ciutadella
Enlairar-se i "menjar-se" la vida amb i en tots els sentits. Un autor, Carlos Castaneda; un títol "Viatge a Ixtlan" i una inspiració, la que flueix del pinzell de Blas Garcia i que la galeria ViidRART de Ciutadella presenta aquets dies com un projecte ple de connexions, sensibilitat i una energia que va molt més enllà del fet pictòric.
De l'amistat i el bon entendre entre el galerista Toni Salord i l'artista ciutadellenc parteixen un seguit d'estudiades màquines voladores com a icona d'una fugida, a la recerca d'una llibertat davant una societat que, generalment, ens empresona. L'espai del carrer el Roser convida a la comprensió d'altres realitats enfora d'una existència estàndard plena de normes i maneres de fer impersonals.
Poètica i "collage"
Sota el títol "Viatge a Ixtlan", Blas Garcia compila una sèrie d'elegants i treballades obres en què transmet, com a creador, una evolució cap a una pintura més amollada i cada vegada més lluny de la recàrrega d'objectes. Formats de tots tipus i tècniques enriquidores que, com sempre, caracteritzen la producció del menorquí. Acrílics sobre fusta i tècnica mixta sobre paper fet a mà llueixen des de llenços amb els que xerra de passions, inquietuds i de tota una vida. La música de nou present amb fragments de partitures i fulles en vers d'Emily Dickinson per traçar un bon record de joventut. Garcia juga també amb un "collage" ple de curiositats. Relleus que es sumen a la seva idea que "la pintura és molt visual, més que cercar un missatge t'ha d'entrar pels ulls".
L'espurna del "tot"
És precisament aquest missatge pel que l'autor brinda llibertat total. Defensor de la idea que l'obra és completa rere la interpretació de l'espectador, Blas Garcia no pensa massa en nivells de procés sinó que prefereix deixar-se endur. "M'agrada pintar i deixar una espècie de fil conductor com a guia per al 'lector', però sols com una ajuda per acabar d'enfocar les coses", explica. L'espurna d'aquesta exposició es féu visible amb una primera entrega a la galeria Kroma de Maó, "Jocs de parella", conjuntament amb Carles Gomila. Rere aquella primera experiència, Garcia reprèn la seqüència de màquines fantàstiques com els zeppelins a on la geometria completa una entrega que vol aprofundir a la manera de "passar" per aquest món.
"Per a nosaltres és un gran orgull poder comptar amb l'obra de Blas Garcia, a qui vàrem donar total llibertat d'expressió a l'hora d'adaptar la publicació de Castaneda", acaba Toni Salord, qui remarca la necessitat de "volar" per obrir el camí de la veritable vida.

Les instantànies de Toni Cladera. El fotògraf de Ciutadella
fou testimoni de primera fila del procés de creació
de "Viatge a Ixtlan". A l'estudi de Blas Garcia captà en imatges tota la bellesa
que comprenen els moments en què pintor i inspiració
donen com a resultat meravelloses obres pictòriques.
Un valuós "making of" del racó d'artista en què es respira
tota l'essència de qui es deixa endur pel seu art.