TW
0

Llucia Pons
Maó
El mar Mediterrani, mar de mites i de déus, bressola antigues històries que han esdevingut universals. Conta la història de com Odisseu, un heroi grec, emprèn el viatge de tornada al seu regne una cop finalitzada la guerra de Troia. El viatge és al mateix temps un viatge interior de superació de tot tipus de temptacions que amb astúcia i prudència permeten el reconeixement de la identitat pròpia.
L'Odissea va captivar al músic Lluís Mangado i el va dur a crear una sèrie de composicions musicals que es referien a una de les més grans i antigues epopeies gregues del segle IX a. C. atribuïda al poeta Homer. Amb l'ajuda del prestigiós músic català, Francesc Burrull, l'obra transcorre en setze peces que es presenten amb el to de la música popular que s'inspira en la frescor del Mediterrani. L'adaptació dels poemes originals a les distintes peces musicals va recaure en el poeta menorquí Tòfol Mus qui ja tenia experiència sobrada en posar lletra a músiques.
"Odysseus" es presenta com una cantata teatralitzada interpretada per un equip divers que està conformat per músics, cantants lírics, actors, ballarins i cor. La interpretació musical la duran a terme una agrupació creada expressament per aquesta obra. Als membres de S'Ensamble s'uneixen altres instruments més clàssics com la flauta, el violoncel i el piano, sota la direcció musical de Déborah Monserrat.
Les veus líriques suposen una part important de la representació, per aquest motiu s'ha optat pel lirisme en tost de veus melòdiques. El repartiment està conformat per un grup de cantants entre els quals interpreta el paper d'Odisseu el baríton Jaume Gelabert qui debuta en la vessant escènica ja que principalment s'havia dedicat al concert líric. Maria Camps, amb veu de soprano, interpretarà el paper de Penélope, esposa d'Odisseu, a més d'altres com el d'una sirena. Els organitzadors es congratulen de poder comptar amb la mezzosoprano mallorquina Eulàlia Salbanyà qui, entre altres papers, representarà a la deessa Atenea. Joan Marcos, tenor català, interpretarà Zeus, un cíclop i a Telèmac, fill d'Odisseu. Ricard Lluch s'estrena com a solista i actor en "Odysseus", natural de Cituadella se defineix com a baix natural. Els acompanyaran la Coral S'Estel, també de Ciutadella, que es composa per cinquanta membres que romandran a sobre l'escenari embarcats en tres vaixells grecs, creació de l'artista Pacífic Camps, autor també del dibuix que apareix al cartell que presenta "Odysseus".
El ballet, dirigit per Janine Dahl, conformarà algunes de les notes escenogràfiques més dinàmiques. Un dels moments que se'ls reserva és el de la interpretació d'una havanera per part del cor i el grup de dansa.
La cantata s'organitza en setze escenes que recullen l'aventura d'un dels més dignes, i influents, herois de la història. En realitat les setze escenes es desdoblen ja que el fil conductor de l'obra el porten dos narradors, Laura Pons i Lluís Vinent. La direcció escènica de tot aquest elenc va a càrrec de Jordi Odri, director i actor amb gran experiència professional que li dóna a més el seu to personal amb la gràcia que li és pròpia.
L'odissea de la producció d'aquesta obra no acaba aquí. La fastuositat del vestuari, que se va adaptant als papers de cada personatge, està en mans d'Andreu Sánchez i la seva capacitat creativa que troba mil recursos perquè la fantasia és faci realitat. També la part d'il·luminació és important, tant per la creació d'ambients com per la resolució de les escenes, David Anadón n'és l'artífex d'aquesta part. Encara n'hi ha més, la nova disciplina de l'audiovisual es posa al servei també de la complexitat de la representació d'aquesta obra, i són els joves Macià Florit i Tòfol Pons qui han treballat les imatges a projectar.
L'entusiasme i el nerviosisme estan a flor de pell per una producció de Bambolina que viurà la nit de l'estrena al Teatre Principal de Maó en la Diada de Sant Antoni i que es representarà per al públic en general els dies 18 i 19 a les 21 hores al Teatre Principal.