TW
0

C.P. Tramuntana
Maó
El dilluns dia 26 de novembre va venir a l'escola CP Tramuntana en Damià Gomis, que és un científic que anirà a l'Antàrtida a estudiar el moviment de l'aigua dels oceans. Ens va fer una explicació mitjançant una presentació digital. Totes les filletes i els fillets de l'escola estudiam l'Antàrtida perquè aquest és l'any Polar Internacional (2007-2009).
Informacions de l'Antàrtida que ens va donar
L'Antàrtida és un continent rodejat d'oceans i davall del gel hi ha terra. Està situat al sud del Cercle Polar Antàrtic. Allà és estiu quan aquí és hivern, per tant les expedicions es fan en els mesos que aquí és hivern (desembre, gener, febrer,...).
El gel és d'un gruix de 4500 m a la part més alta i al voltant de 2500 m de mitjana. Si el gel de l'Antàrtida es fonés, la terra de davall pujaria 600 m, perquè el gel pesa tant que enfonsa la terra. Una diferència entre l'Àrtic i l'Antàrtida és que l'Àrtic és un oceà congelat i l'Antàrtida és un continent.
L'Antàrtida no és una nació ni pertany a cap país, però hi ha països que volen un tros per a ells, diferents països van acordar que durant 50 anys (ja n'han passat 15) no es pot explotar: no es pot treure petroli ni riqueses minerals. A l'Antàrtida només es pot investigar. Hi van científics i alguns turistes.
Hi ha països que duen famílies perquè tenguin fillets nascuts allà perquè volen que un tros de l'Antàrtida sigui del seu país, fins i tot hi ha una escola.
A l'Antàrtida els científics es refugien en estacions o bases científiques, les estacions poden ser d'hivern i d'estiu o només d'estiu. Les més petites són només per a l'estiu i les d'hivern algunes estan sota el gel perquè aguanten millor les baixes temperatures. A l'estació més gran (que pertany a Estats Units) hi ha unes 1000 persones a l'estiu i 150 a l'hivern. A l'estiu es transporten aliments a les bases perquè a l'hivern difícilment hi poden arribar.
La superfícies de l'Antàrtida per l'estiu disminueix i a l'hivern augmenta perquè els seus voltants es congelen.
Els científics agafen mostres de gel per veure com era l'aire fa molts anys. D'aquestes mostres han fet una biblioteca a l'Antàrtida, França i Estat Units.
El clima
El clima a l'Antàrtida és fred, les temperatures sempre estan sota 0ºC, a l'estiu també fa fred. Fa més fred al interior que a la vora del mar. Hi ha un lloc que és més sec que el desert del Sàhara, no hi ha neu, però fa fred igual. A l'Antàrtida tenen sis mesos de llum i sis mesos de foscor.
A l'Antàrtida fa més fred que a l'Àrtic perquè a l'Antàrtida l'aire dóna voltes sobre ella perquè no troba cap obstacle i mai o quasi mai es mescla amb aire càlid. En canvi, a l'Àrtic, fa menys fred perquè l'aire es mescla amb aire càlid perquè troba muntanyes, continents.
Degut a que fa molt de vent hi ha onades molt grans.
L'aigua del mar està molt freda i si algú hi cau només pot aguantar 2 minuts, aproximadament. Els científics passen revisions mèdiques molt estrictes abans d'anar a l'Antàrtida perquè allà no hi ha hospitals i no estan preparats per problemes greus.
El gel de l'Antàrtida no es fon perquè els rajos de sol arriben molt inclinats i el color blanc del gel els reflexa.
Vegetació
A l'Antàrtida no hi ha plantes amb flors i fulles ni arbres. Només hi ha molsa i líquens, que és una planta que no es fa molt gran.
Animals
A l'Antàrtida hi ha foques, diversos tipus de pingüins, aus (albatros, gavines antàrtiques i corbs marins amb pit blanc) peixos (són estranys i no es mengen, no són verinosos però no tenen quasi cap gust) i el que més abunda és el krill, que són com a gambetes petites i també hi ha balenes.
Els peixos tenen la sang diferent, adaptada al fred. Els animals tenen una capa de greix sota la pell per poder viure en el fred.