TW
0

Breu repàs a les seccions culturals de les emissores de Menorca

Patrícia Font
Maó
La ràdio és molt present en la vida de molta gent. Ens fa companyia, ens informa, en moltes ocasions és la primera veu que sentim quan ens aixequem, o potser la darrera, quan ens anem a dormir. La ràdio la fan uns professionals que es preocupen per oferir una programació que abasti el màxim nombre d'oients, uns voldran informació, d'altres que els entretinguis... Una de les seccions que potser dóna més joc és la de cultura, ja que parlar de cultura és una cosa ben àmplia: cinema, teatre, música, llibres, exposicions... A Menorca, les nostres diferents emissores cada dia ens fan arribar la màxima informació del que succeeix a la nostra illa.
Avui hem volgut escriure sobre aquestes veus que tan sovint ­pal·lien la solitud d'algunes persones, que ens acompanyen a l'hora de dinar, que potser ens fan riure, que sovint ens fan reflexionar.
A la COPE, els espais de cultura s'emeten sempre al magazine local "Es Matí de Menorca", que té lloc de dilluns a divendres de 12 a 13.30 hores i que condueix Esther Aperador. Ens xerren de cultura popular amb "Verde Campo", el qual s'emet cada dia i on repassen el calendari pagès, les dites populars, les informacions del camp... i també la cultura popular més pròxima, la de Menorca. La llengua amb "Calaix de Sastre", cada dilluns de la mà del professor Joan López Casasnovas. Tenen dos programes dedicats a la música. Un és "Sensacions", que l'emeten cada dia i on presenten una peça musical clàssica, contemporània o de new age amb una explicació de l'autor i de l'obra musical. L'altre és "Va de Folklore", tots els divendres repassen de la mà de Joan Leon la música tradicional folklòrica de Menorca. I els llibres també hi tenen cabuda amb tres programes. "Es llibre d'en Joan Quetglas", els dimarts, una secció nova enguany conduïda per Joan Quetglas, on cada setmana recomana la lectura d'un llibre editat en castellà o en català. La poesia també té el seu espai amb "Poesia i teatre", els dilluns amb Tino Pons, qui repassa la història de la nostra poesia i el teatre, tant de Menorca com d'arreu d'Espanya. Els més petits també tenen un espai, de la mà de Roser Seguí, qui els divendres fa "Els llibres pels més menuts", i on recomana un llibre per a infants i els seus pares.
A IB3 Ràdio, de la mà de Santi Capellera i amb "Quadrant de Menorca", tracten temes socioculturals a través d'entrevistes a personatges rellevants de la cultura illenca. Els divendres ofereixen una tertúlia sobre els temes tractats durant la setmana i pregunten als convidats les qüestions que més interessen l'audiència.
A Ràdio Balear la cultura hi és molt present en el seu magazine diari "Passejant per Menorca", presentat per Jacobo Heredia. Fan un repàs d'aquelles activitats culturals que s'organitzen, així com fan entrevistes als protagonistes culturals del dia. Els dimecres i divendres emeten "Aigües Encantades" amb Neus Torrent, que ens presenta un llibre i ens fa una breu lectura del mateix. Els diumenges emeten "Així cantam", amb en Bep Marquès, i on xerra de grups i cantants que canten en la nostra llengua.
A Ràdio Menorca SER també ens acompanyen amb diferents espais. Dins del programa magazine "Hoy por hoy Menorca", conduït per Lluís Soler, fan vàries vegades a la setmana un repàs a l'agenda cultural. Els dimarts tenen un espai denominat "Històries d'abans" en el que fan entrevistes o reportatges recuperant la memòria dels oficis en desús, usos i costums de l'Illa en altres temps. Els divendres fan major incidència en l'oferta cultural i cerquen temes i protagonistes relacionats amb allò que es programa. Els dissabtes, ofereixen dos programes en els que la música és la protagonista. Un es diu "L'Òpera" i gira entorn al món de la lírica. L'altre, "Por los caminos del Inti", se centra en les diferents expressions culturals dels nouvinguts. Els diumenges parlen també de cinema.
A Onda Cero, amb Diana Font presentant "Menorca en la onda", també la cultura és un element molt present a la seva programació. Pel que fa a la música, tenen una secció anomenada "Con la música a otra parte", presentat per Javier Tejero, on fan un repàs a la seva història. La literatura ens l'ofereixen amb reportatges de llibres, així com també tenen un espai dedicat a la nostra llengua amb "Paraules perdudes". Joan Garriga ens parla de cinema amb l'espai "De cine", mentre que trobem el repàs a la història a "Conversaciones desde la Illa del Rei", amb el general Luis Alejandre. De la mà de Portella, i amb "Dedicatòria", fan una crònica sentimental i cultural de la jornada, i acabem amb "Coplillas", on a través de les coples analitzen l'actualitat, tot amenitzat per Ángel de Juan.
Així mateix, totes aquestes emissores tenen una agenda cultural patrocinada pel departament de Cultura. Hem comprovat, doncs, que la cultura ocupa un lloc molt important a la programació diària de les nostres emissores, i que gràcies a elles podem estar al dia de la nostra actualitat cultural.

PROFESSIONALS. A les imatges
adjuntes, els protagonistes d'aquest
reportatge en el seu entorn laboral.