Joan Sans Mercadal i la seva col·lecció de joguines

TW
0

Joan Sans Mercadal recupera l'imaginari de la nostra infantesa a través de les juguetes

Patrícia Font
Maó
Fa uns dies ha sortit publicat el darrer número de Quaderns de Folklore, sota el títol deRecull de juguetes artesanes de Menorca, de Joan Sans Mercadal, amb pròleg de Nel Martí. L'autor ha dividit aquest recull seixanta-nou jocs explicats en onze categories, com per exemple, "a la corda", "el cos humà", "fer anar a l'aire i amb l'aire"... Ens explica on es juga, quins materials s'empren, la seva confecció i les normes de joc.
El joc és una part molt important en el desenvolupament dels fillets, però també serveix per fer estudis antropològics i entendre aspectes culturals i l'evolució dels jocs. Sempre s'ha dit que els nens es diverteixen més amb la caixa de la joguina que amb la joguina mateixa. I això deu passar pel poder fantàstic de la imaginació.
Llegir aquest llibret et retorna als dies d'infantesa. Jocs de corda, de baldufes, fer construccions... ens recorda que tots vam ser menuts alguna vegada, i l'escena del joc forma part del nostre imaginari més íntim, i és que tots hem jugat alguna vegada a algun dels jocs que ens descriu en Joan Sans. Avui volem destacar només unes quantes juguetes que apareixen en aquesta publicació. Si voleu saber-ne més, ja sabeu, a la llibreria a comprar-lo, o la biblioteca!
1. Formatge amb calç: es fa amb calç fosa, tela, corda i dues pedres planes.
2. Alçar una capsa de mistos: obrint un poc la capsa, aquesta s'enganxava als pèls o a la pell del dors de la mà, quedant la capsa dreta.
3. Explosió amb tub d'aspirina: tub d'aspirina amb tap de suro, capsa de mistos, lupa. Es passava un misto encès pel tub de vidre escalfant l'aire de l'interior. Aquest feia saltar el tap del tub. Dins el tub es col·locava la cabota d'un misto. Aquesta s'encenia amb la lupa, concentrant els raigs solars. En encendre's el misto feia saltar el tap.
4. Coet de mistos: capsa de mistos, tros de paper. Amb el paper de plata s'enrevoltaven tres o quatre mistos, procurant que les cabotes quedassin juntes, donant al conjunt la forma de coet. Els mistos, un poc separats, servien de potes.
5. Fer sa petaca: un llit amb els llençols i cobertor. Es tractava que quan te ficaves en el llit no podies estirar les cames perquè el llençol de davall estava doblegat fins a la meitat del llit, i l'havies de desfer per posar-lo bé.
I podríem seguir, però no es tracta de reproduir aquí aquest llibret, sinó de fer-vos hontes perquè us el llegiu i torneu a jugar!