TW
0

Sota el títol "Un abans i un després al Carrer Sant Pere Nou" aquest alumne de 3r d'ESO de l'Institut Josep Miquel Guàrdia compara una imatge passada del seu poble amb una d'actual

Alan Piris Marquès
Alaior 3r-A
I.E.S Josep Miquel Guàrdia
Al llarg del temps els humans han anat modificant el medi per als seus propis beneficis. La població, la tecnologia i l'energia, són alguns dels factors pels quals la humanitat crea medis artificials, com per exemple ciutats o pobles. Les dues fotografies que hi ha a baix ens mostren el carrer Sant Pere Nou (Alaior). Podem apreciar, comparant-les, bastants canvis, ja que han estat realitzades en molts anys de diferència.
Comparant les dues fotografies, una de les coses que més crida l'atenció és el paviment. A la fotografia de l'esquerra es pot apreciar que les voreres estàn empedrades, mentre que a la fotografia actual es pot veure que estàn més ben acabades i amb rajoles. El paviment del carrer, a la fotografia antiga, és de terra, mentre que a l'actual està asfaltat i marca els aparcaments i els passos de vianants. També es poden veure algunes senyals de tràfic, el cablejat elèctric i telefònic, penjant de les façanes de les cases, les quals abans tenien un color blanc ja que la "pintura" utilitzada era la calç. Ara podem apreciar diferents colors i revestiments a les façanes de les cases. A la fotografia més moderna hi ha fanals, cosa que era impossible en l'època de la primera fotografia, ja que l'electricitat era inexistent. De cotxes tampoc no n'hi havia gaires, per tant, no se'n pot veure cap a la fotografia més antiga, en canvi a la moderna, n'hi ha molts.
Els arbres són uns dels trets més caracteristics d'aquest carrer. Els que hi ha a la fotografia més antiga i a la més moderna, no són els mateixos, ja que el carrer va estar molts anys sense arbres, però no fa molt se'n van sembrar de nous intentant donar la imatge que originalment tenia el carrer.
Totes aquestes diferències que hem vist a les fotografies, ens fan reflexionar sobre els canvis que hi ha hagut al llarg d'aquest passat segle. Producte de l'evolució que necessàriament han tingut els pobles. Així podem dir que el paisatge i l'arquitectura van canviant per adequar-se al progrés. Aquest carrer formava part de la periferia del poble d'Alaior. Era vital per accedir a l'ermita de Sant Pere Nou i al cementeri del nostre poble. Actualment és un carrer bastant transitat perquè connecta el poble amb el camí d'en Kane i les platges de la Costa Nord.