TW
0

Alumnes i professorat de Formació Professional de l'IES Pasqual Calbó i Caldés han donat continuïtat als treballs de reforestació dels voltants de l'ermita de Fàtima, a Maó, que s'iniciaren el curs passat en aquesta mateixa data

IES Pasqual Calbó i Caldés
Maó
Aquest passat 16 de gener, per celebrar la festivitat de Sant Antoni, alumnat i professorat de Formació Professional de l'IES Pasqual Calbó i Caldés han donat continuïtat als treballs de reforestació dels voltants de l'ermita de Fàtima, a Maó, que s'iniciaren el curs passat en aquesta mateixa data.
Es tractava ara de comprovar l'estat i de podar els pins que es plantaren fa un any, quan es van sembrar 40 exemplars de la varietat pinus halepensis, més conegut com a pi mediterrani, a l'esplanada baix de l'ermita.
El director de l'Institut en Rafel Andreu comenta que amb aquesta activitat, es té com a objectiu col·laborar d'acord amb el Projecte Ambiental del centre en la recuperació i contribució del patrimoni natural de Menorca, i d'aquí que es faci coincidir amb la Diada.
A més els professors pretenen sensibilitzar pedagògicament a l'alumnat, sembrant uns arbres de la que serà una futura zona d'acampada amb la vista posada en què ells mateixos podran gaudir més endavant dels beneficis que proporcionarà aquesta pinada, al temps que es consciencien de la importància de conservar la natura i, en particular, la riquesa natural de la nostra illa.
Segons explica el coordinador ambiental del centre, en Josep Xabuch, es tracta de verificar in situ que no és suficient amb plantar arbres per repoblar, sinó que cal fer un seguiment per al manteniment i conservació dels pins i de la zona en general.
Els alumnes van comprovar amb satisfacció que pràcticament tots els pins plantats l'any passat, amb diversos dels protagonistes d'aquell fet presents, seguien vivint i creixent; tots excepte un que no havia aconseguit arrelar. Per tant la feina va consistir en replantar un nou pi per a reposar el que havia mort i fer a tots els altres una poda de formació, deixant dos o tres branques a cada pi, facilitant-los així un bon creixement i prevenint possibles malformacions en l'estructura de l'arbre.
L'Institut Pasqual Calbó fa esment i agraeix a més a un grup de persones jubilades de la parròquia de Sant Francesc, que voluntàriament s'han encarregat aquest estiu d'anar a connectar el rec per degoteig que van instal·lar els alumnes del cicle formatiu d'activitats agràries, que s'imparteix a Sa Granja juntament amb el Consell Insular, per tal que els pins pogueren superar el calorós estiu i arrelar correctament. Es preveu que el proper estiu ja no serà necessari aquest tipus de rec, ja que aquesta varietat s'adapta molt favorablement a les condicions climàtiques naturals.
La jornada es completà amb la tradicional torrada de sobrassada i botifarró, i un conjunt d'activitats esportives que incloïen futbol i volei, prèvia preparació i desbrossament dels terrenys. En conjunt hi participaren les alumnes i els alumnes d'Administració, Mecanitzat, Electricitat i Agrària.
Per tal de fer possible l'organització d'aquesta activitat, es van repartir les tasques entre tots els Departaments, encarregant-se els de Mecanitzat de fer el foc, torrar i preparar els entrepans; els d'Electricitat de les activitats esportives; els d'Administració han donat suport a tothom i han animat a participar en la poda de pins, mentre que els d'Agrària ens han mostrar a tots la utilitat de la poda i la seva tècnica, donant-nos l'oportunitat d'efectuar-la nosaltres mateixos.
Mentre alguns professors preparaven la torrada, amb 15 kg de sobrassades i botifarrons, els alumnes s'havien organitzat en equips. Ha estat molt destacable el paper que ha aportat la presència femenina de les alumnes d'Administració en el joc, i casualment o no, han estat els que més partits han guanyat durant el torneig.
Al mateix temps, un altre grup d'alumnes menys amants del futbol jugava a volei mentre intentava distreure's del fred, que va ser present durant gairebé tot el matí.
Ha estat un plaer fer-li costat a la natura, gaudir d'un bon entrepà calent i practicar una estona d'esport a l'aire lliure. Moltes gràcies a tota la Formació Professional de l'IES Pasqual Calbó i fins la propera celebració de Sant Antoni!