TW
0

Avui, dia 30 de gener, els centres educatius de tot el món celebren el Dia Escolar de la No Violència i la Pau

Susana Mora
Humbert
Maó
Avui és el Dia Escolar de la No Violència i la Pau, però, i quin és l'origen d'aquesta celebració?
Tot i que el dia Internacional de la pau es commemora el dia 21 de setembre, els centres educatius de tot el món celebren el Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP) cada 30 de gener.
Es tracta d'una iniciativa, fundada el 1964 pel poeta, educador i pacifista mallorquí Llorenç Vidal. Segons les seves paraules, el DENIP neix inspirat per la vida de Gandhi. El seu objectiu és promoure un missatge de renúncia a fer mal als demés éssers i fomentar l'acció no violenta i el respecte per la natura, la vida i la llibertat dels demés.
El DENIP es celebra el dia 30 de gener amb motiu de l'aniversari de l'assassinat de Mahatma Gandhi, l'home de "l'ànima gran".
Història
Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948) va ser un líder polític i espiritual hindú que amb la seva lluita pacífica i les seves accions de no violència va aconseguir la independència per a l'Índia de l'Imperi Britànic.
Defensor de la igualtat i la justícia, predicà amb l'exemple vivint en la pobresa i ajudant als més desafavorits. Va fomentar la transformació social del seu país i va llançar al món un revolucionari missatge de perfeccionament espiritual.
En una ocasió, li van demanar que resumís el seu missatge per al món: "La meva vida és el meu missatge", va ser la seva resposta.
Símbols
Els principals símbols de la pau són el colom i el logo de CND.
-El colom, com a símbol de pau, té un origen bíblic. Després del gran diluvi universal, Noé l'envià per investigar l'estat del planeta. En el seu retorn, portà en el seu bec una branqueta d'olivera com a mostra de que el nivell de les aigües havia baixat el suficient i la Terra era, de nou, habitable.
-El logo CND va ser dissenyat l'any 1958 per Gerald Holtom per Grany Bretanya. La seva forma és una representació gràfica de les lletres N (Nuclear) i D (Desarmament) en el llenguatge de les banderes.
Per tot això, des del Xoc us desitgem un feliç dia de la no violència i la pau!