La marató fotogràfica de Ferreries és un dels clàssics de més afluència

TW
0

Quasi 20 anys després de la seva fundació, el Fotoclub de Ferreries obre les seves portes al món amb una etapa plena de reptes davant i rere la càmera

Raquel Marqués
Ferreries
Compleix la majoria d'edat, moment idoni per fer balanç i per impulsar una entitat petita, però amb grans projectes. Cares noves a la junta directiva i força agraïment pels qui ho han deixat. Els qui arriben ho tenen clar, "crear cultura fotogràfica" és un dels seus principals objectius. Quasi vint anys després de la seva fundació el Fotoclub f/llum Ferreries obre les seves portes al món. Pere Arguimbau, actual president, explica com una de les properes passes de l'associació és arribar a tots els aficionats de la imatge "indiferentment de si són o no socis".
A favor seu, un precedent amb el que l'entitat trencà motlles. El passat pont de maig, l'arribada a l'Illa de fotògrafs de tot l'Estat fou un èxit que enguany no volen deixar perdre. Una primera trobada nacional que la presència de José Maria Mellado, 'número 1' de la fotografia digital a Espanya, contribuí a fer encara més gran. El contacte d'Arguimbau a diferents "foros" especialitzats d'internet fou la primera espurna de l'esdeveniment batiat com a "Menorca a la vista". "Veure com una 'kedada' de fotògrafs a Terol estirava a tanta gent em donà la idea per crear un projecte emmarcat al turisme cultural, enfora del típic de sol i platja i que encaixa perfectament amb la desestacionalització de la que tant se'n xerra", explica. De fet l'Illa acollí mig centenar d'apassionats per la càmera.
Quasi un any després, l'esperit formatiu i la preuada convivència entre fotògrafs residents i visitants roman a la memòria del fotoclub, per açò els seus membres no renuncien a donar-li continuació. Actualment l'entitat està estudiant dos municipis com a possible seu per al desenvolupament d'una segona edició. "La primera fou a Ferreries rere la que s'aconseguiren més de 2.000 instantànies que han passat a formar part d'un arxiu del poble", senyala el president, qui recalca el suport de les administracions (Consell, Foment del Turisme i Ajuntament de Ferreries), així com el patrocini dels particulars, "especialment de l'hotel Audax". "Tots junts varen fer possible la primera convocatòria".
Però malgrat el ressò als mitjans d'un "Menorca a la vista" pioner, el Fotoclub (amb una inscripció actual de 36 socis) duu a terme una interessant programació anual que, des del canvi de directiva el passat Sant Antoni, preveu ampliar amb més activitats. Si bé la marató fotogràfica, emmarcada a la Primavera Cultural de Ferreries, és un dels seus clàssics, f/llum també ofereix, entre d'altres, diferents tallers formatius, excursions, la disposició d'un arxiu bibliogràfic i audiovisual, sortides fotogràfiques a llocs d'interès i de difícil accés, l'exposició de Sant Antoni, un complet equip d'estudi i, fins i tot, un laboratori analògic per a nostàlgics. La construcció d'una web pròpia, la possibilitat de que la gent de fora de l'entitat també pugui preparar una mostra o la posada en marxa d'un curs, després de Reis, sobre les funcions bàsiques per aprendre a utilitzar les càmeres digitals tan de moda com a regal nadalenc, aniran formant part gradualment de la nova programació.
Damià Portella, vicepresident; Vicenç Barber, tresorer; Damià Rotger, secretari; Toni Cladera i Tomeu Barber, vocals; i Olga Febrer i Pere Mascaró com a socis col·laboradors conformen, conjuntament amb el president Pere Arguimbau, l'equip humà que pretén donar llarga vida al Fotoclub de Ferreries.

Per a qualsevol informació sobre el fotoclub, contactar amb: fllumferreries@gmail.com