TW
0

La Quaresma comprèn els quaranta dies que van des del Dimecres de Cendra fins al Dijous Sant

Susana Mora Humbert
Maó
Avui, dimecres 6 de febrer, Dimecres de Cendra, donem per tancada la celebració del Carnaval i comencem la Quaresma. Però, que és la Quaresma?
El temps de la Quaresma és un temps litúrgic de set setmanes establert com a preparació de la Pasqua, és tradicionalment entre els cristians una època de penitència, recolliment i sobrietat. Comença Dimecres de Cendra amb un recordatori a tots els fidels: pulvis est et in pulvis reverteris, és a dir, pols ets i en pols et convertiràs, i aquest dia van a l'església a rebre la benedicció del sacerdot, que els hi fa una creu amb cendra al front.
Símbols, costums i litúrgia
Segons les formes de l'estètica cristiana tradicional, la quaresma es representa popularment de diverses maneres. La més habitual és el dibuix d'una vella vestida amb ampla faldilla i set cames. Cada setmana se li ha de tallar un peu, fins que no n'hi quedi cap. Llavors serà Pasqua. Altres formes presenten la figura de la quaresma amb un bacallà sec del qual pengen set grosses arengades que representen cadascuna de les set setmanes. En altres representacions les set setmanes es marquen amb set neules que pengen en algun indret de la llar. L'abstinència és una de les característiques més significatives d'aquesta època. Com passa en altres religions com la musulmana o la jueva, s'imposen certes restriccions en la vida quotidiana i no està permès menjar carn, fumar, o tenir relacions sexuals. El dejú quaresmal es relaciona amb la privació total de menjar qualsevol tipus de carn o brou de carn, i qualsevol aliment provinent d'animals de sang calenta. Per això és habitual fer menjars a base de peix, brous vegetals i verdures, i també abunden els dolços, com els famosos bunyols o la crema de Sant Josep.
El color litúrgic d'aquest temps és el morat, que significa dol i penitència.
Aquesta és en definitiva un camí cap a la Pasqua, que és la festa més important de l'Església per ser la resurrecció de Crist, i la seva durada està basada en el símbol del nombre quaranta en la Bíblia.