TW
0

Llibres

Aquests dos llibres tracten d'una manera molt diferent el mateix tema: La criptografia (art d'escriure en caràcters secrets). El primer,Los códigos secretos, és un vertader tractat del desenvolupament dels codis secrets i el seu desxiframent, des de l'espionatge militar a l'antiga Grècia fins a les modernes claus informàtiques. El llibre explica molt detingudament els diferents mètodes que s'han emprat històricament per amagar missatges en paral·lel als mètodes emprats per rompre aquestes xifres (estudi de freqüències, màquines, tecnologia...).
El segon llibre,Lee a Julio Verne, ens explica una història (és una novel·la amb argument matemàtic) que empra la criptografia per avançar en la trama. En el llibre apareixen de forma no molt complicada algun criptograma, mètodes d'encriptació, missatges ocults...
Recomanam el primer llibre als alumnes de Batxillerat i el segon a alumnes a partir de 2n o 3r d'ESO.
Descripció tècnica:
Los códigos secretos. Simon Singh. Editorial Debate. 382 pàgines. ISBN: 84-8306-278-X.
Lee a Julio Verne. Susana Mataix. Editorial Rubes. 156 pàgines. ISBN: 84-497-0015-9
Nota: Si encara tens ganes de resoldre més problemes, pots intentar resoldre el criptograma que apareix a la portada del segon llibre: LEE+A+JULIO=VERNE. Com en altres ocasions es tracta de substituir cada lletra per un dígit diferent entre el 0 i el 9 de manera que la suma sigui correcta. Hi ha dues solucions possibles.