TW
0

Dona amb empenta i molt treballadora, la jove promesa de la lírica cursa un Erasmus a Holanda a on diu s'ha transformat amb una altra persona: "Sense esforç un no valora el que fa ni el que té"

FITXA: Som Lorena Medina Benejam, vaig néixer a Menorca el 14 de maig de 1981 (com diu ma mare: "va ser un any on varen néixer unes bones peces"). Enguany acabaré la llicenciatura de cant al Conservatori de Música del Liceu de Barcelona, però abans vaig decidir, sense pensar-ho molt, fer un Erasmus a Enschede (Holanda). Al contrari del que la gent diu, aquesta decisió s'ha de fer en calent... Vaig arribar a Holanda sola, sense saber quasi anglès i sense conèixer a ningú. El primer dia no podia deixar de plorar i mirar sense tocar res de la meva nova habitació. Ara puc dir ben orgullosa que m'he transformat en una altra persona. Sense esforç un no valora el que fa ni el que té. Recomano a la gent que ho faci. És un xulo camí d'autoaprenentatge!

Filosofia i Lletres, i música, com "casa" això?
La filosofia t'obliga a pensar i a formar una actitud crítica de la vida. Un ha de saber desenvolupar-se com a persona per ser bo en el que fas i més en un àmbit com l'art a on la teva eina és l'emoció i el sentiment. Has de ser capaç de superar moltes inseguretats del passat i aprendre a ser constant per trobar la teva pròpia expressió. Només així les coses prenen sentit.

Com explicaria als no entesos quines són les qualitats vocals que ha de tenir una mezzosoprano?
És una veu de llarga extensió (que pot fer aguts i greus) i amb un color més fosc que una soprano.

El fred holandès és dolent per a la veu?
Tot el contrari..., el fred es boníssim per la veu. No veus ningú pel carrer, tothom és a l'escola, que estudia! (riu).

Quan ve a Ciutadella per a vostè açò ja deu ser primavera!
Ja ho crec. Quan vaig venir per Nadal notava l'aire calent. A Holanda en aquell moment estàvem a menys de 7 graus.

Què és el que més l'ha sobtat de l'estil de vida dels Països Baixos?
Per descomptat la seva capacitat de treball. No es cansen mai! A les 6.30 ja estan de peus! Diga-li tu a un estudiant espanyol que s'aixequi a les sis i mitja. Evidentment jo segueixo el costum espanyol d'aixecar-se tard i de fer es xubec... tampoc ho hem de canviar tot, només el que ens interessa (riu).

Hi ha qualque menorquí més per allà com vostè, heu format una colònia d'estudiants illencs a Holanda?, hi ha "tràfic" de sobrassada?
La veritat és que no. Jo visc amb holandesos i les meves millors amigues aquí són una polaca, una turca, una alemanya i una holandesa. Et pots imaginar les nostres converses... A jo se m'escapa qualque menorquinada!

Què és el que més enyora de l'Illa?
Aquell solet que t'escalfa la cara, i la meva família, és clar.

Debutà professionalment l'any 2002 amb la sarsuela "Foc i Fum", açò per a una ciutadellenca devia ser tot un honor.
Uff!!... ja fa temps d'açò. Ho recordo com quelcom fet amb molta il·lusió i també inexperiència, però amb molta frescor. Va ser genial gràcies als meus companys de l'obra. I el Dia des Be va ser el millor!

Una lliçó apresa al llarg de la seva trajectòria i que sempre duu en ment.
Menys pensar i més fer!

Un cantant de la lírica que admiri.
En Simonet, aquell que el seu pare fa feina a sa barberia d'Alaior i la seva mare a sa botiga "ses germanes", per la generosa i encantadora persona que és. I en Simón Orfila com a gran cantant i per la in­creïble carrera musical que està fent. És un crack!

Li agrada el pop-rock?
M'agrada més el jazz, però no hi ha res millor per ballar que un rock de The Police o els Fito y los Fitipaldis, o algú més pop com Antònia Font o els Ja t'ho diré.

Un dels seus reptes és fer d'aquí a dos mesos una audició per a una "operastudio". Està nerviosa?
Tenc previst fer algunes audicions a Holanda, Bèlgica i Alemanya. A vam si tenc sort i puc formar part d'una d'elles. Això significaria fer feina professionalment a un gran teatre. Seria genial. Nerviosa? Per què? Preocupar-se és ocupar-se abans de temps!

Quin és el seu mètode abans d'una audició per no posar-se nerviosa?
L'únic mètode es preparar-se molt bé el que has de cantar fins a fer-ho teu. Això és el que m'ha donat seguretat. Hores abans: estiraments, escalfar un poquet la veu, concentració i a gaudir!

Fer "gàrgares" abans de sortir a l'escenari funciona?
Ja en pots fer de coses abans de sortir a l'escenari que ja no hi ha res a fer! La feina ja està feta i si no l'has feta, com jo dic: a mostrar cuixa!

No li sembla un "crim" que vulguin llevar la música com a matèria obligatòria a les escoles?
No. El que me sembla un crim és que no s'ensenyi a gaudir de la música des que som petits perquè ella t'ajuda a créixer.

I continuem preocupats pel canvi climàtic... què proposaria vostè?
Ui... Crec que el canvi climàtic és una conseqüència del model econòmic i social en què vivim. Estem immersos en una societat de consum que vol aconseguir les coses sense gaire esforç. Així s'estableixen uns valors que donen prioritat a la quantitat i no a la qualitat. Clar, els nostres valors determinen el nostre "modus vivendi", no només en el àmbit ecològic. Crec que cada un de nosaltres ha de ser capaç de realitzar una sincera mirada crítica a la nostra manera de viure i ser conscient del preu que paga.