TW
0

Un intent de resoldre els conflictes interiors entre la vida conscient i la inconscient de cadascú

Susana Mora Humbert
Maó
En elXocde la setmana passada us vam convidar a somiar tot mirant les estrelles, i és que somiar és molt important, per això, avui hem decidit parlar sobre la transcendència dels somnis.
Què són els somnis ?
El son té un profund significat però hem de diferenciar entre el concepte psicològic, referit a l'activitat onírica (somiar) i el concepte fisiològic, referit a allò que s'ha oposat de la vigília, el dormir.
Encara que aquests dos conceptes vagin lligats, el tema central que ocupa el nostre article d'avui, es refereix al primer tipus d'activitat.
Podríem definir els somnis com la representació d'una sèrie d'imatges, pensaments, sons o sensacions que succeeixen durant el son i generalment de forma involuntària. Aquests successos que apareixen en la nostra ment i que en estar dormits som conscients d'ells igual que si foren reals, però inconscients del món que ens rodeja, es relacionen uns amb altres de forma que semblen reals, essent relats fantàstics i surrealistes. Poden contar una història de fàcil comprensió o no i al mateix temps, poden explicar-nos com som de veritat: són missatges de l'inconscient que tenen la capacitat d'explicar-nos la nostra pròpia personalitat, donant-nos una informació ràpida sobre com som en el nostre entorn, en la nostra educació, en l'amor... En els somnis no apareixen imatges reals com les veiem en estat de vigília, mes bé ens apareixen per mitjà de símbols que són en realitat l'autèntic llenguatge dels somnis. Aquests ens donen referències, nous coneixements i idees per al nostre viure quotidià. En definitiva, els somnis parlen de nosaltres mateixos. Són un intent de resoldre els conflictes interiors entre la vida conscient i la inconscient
Funció dels somnis
L'home passa una tercera part de la seva vida dormint, ja que el son és necessari perquè la persona pugui desenvolupar de manera òptima les seves activitats quotidianes. Per això, és imprescindible dormir les hores mínimes necessàries tots els dies, ja que així s'aconsegueix que l'organisme es recuperi del desgast produït per l'activitat diària.
El son ofereix una imatge espectacular i radiant del nostre estat existencial, és la manera en què l'inconscient respon als successos quotidians, segons el just "juí" i amb el llenguatge simbòlic que el caracteritza és com si al final d'un dia, es referís sobre "el que ha passat". Quan somiem desvetllem el més ocult de la nostra personalitat.
Per què somiem?
Tots somiem. No sols tots els humans, sinó que de fet tots els mamífers. És una funció normal i necessària (fisiològica) del cos i si pensa que no somia és probablement i simplement perquè no recorda els seus somnis, és una font de descàrrega d'estrès important i una via de resolució i aprenentatge a través de l'inconscient.
Així que, bona nit a tots i feliços somnis!