TW
0

Menuts i grans s'apropen un poc més a la nostra cultura mitjançant l'aprenentatge del ball folklòric menorquí, impartit pel grup Es Rebost en el gimnàs del CP Mare de Déu de Gràcia de Maó

SUSANA MORA HUMBERT
Maó
Si passem pel gimnàs del C.P Mare de Déu de Gràcia de Maó, qualsevol tarda dels dimarts o dels dijous, al llarg dels nou mesos de durada que té el curs escolar, ens sorprendrà el poder sentir com sonen cançons i melodies que certament ens resultaran conegudes i fins i tot familiars. I és que, aquest gimnàs, des d'enguany, és emprat durant les tardes esmentades, per l'Escola de Ball Folklòric del grup "Es Rebost". Dit això, suposem que molts de vosaltres us preguntareu, que és això de l'Escola de Ball Folklòric?
Doncs aquesta és una iniciativa sorgida del conegut grup folklòric Es Rebost que va néixer l'any 1995. En aquesta època el grup estrenà nou president, en Rafel Saura, essent l'escola una de les primeres activitats noves que es posaren en marxa pel mateix. L'objectiu principal d'aquest era, i és, donar a conèixer la nostra cultura, en aquest cas el ball propi de la nostra cultura, és a dir, el ball menorquí, aprofitant alhora per formar futurs balladors que volguessin incorporar-se al grup.
Els inicis de l'escola de ball tingueren lloc a l'Orfeón Mahonés, el qual brindà les seves dependències per a que els nous aprenents hi practiquessin. Allà hi van fer uns 9 o 10 anys. Després van passar a utilitzar com a sala de ball, al llarg de tres anys, el gimnàs del CP Mare de Déu del Carme de Maó. Actualment, com ja ha quedat reflectit, imparteixen les classes en el gimnàs del CP Mare de Déu de Gràcia.
La primera professora de ball que hi va haver, va ésser na Carme Gomariz, qui treballà amb l'ajut de na Pepi Catchot i n'Àgueda Pons -actuals mestresses de l'escola-.
El nombre d'alumnes amb els que compta l'escola de ball ha anat augmentant amb els anys, ja que al principi no era molt nombrós, però en l'actualitat es compta amb sis grups, quatre dels quals són ja de nivell avançat i comprenen edats d'entre 3 i 70 anys, essent els altres dos, grups d'iniciació en els que hi trobem alumnes d'entre 9 i 70 anys- . En total, comptem amb una seixantena d'alumnes.
Des de l'escola, amb l'objectiu de motivar els nous balladors, es solen organitzar ballades populars que es celebren al carrer i que permeten a petits i grans demostrar les seves dots. De la mateixa manera a final de curs es porten a terme una sèrie de ballades d'exhibició que es presenten en el Claustre del Carme. No hi ha cap dubte de que enguany comptaran entre el públic amb la presència del Xoc, des del que us animem a participar com a espectadors en aquestes ballades, i per què no, a apuntar-vos a fer créixer el nombre d'alumnes d'aquesta meravellosa escola!