TW
0

La conquesta de la igualtat per a la dona en la societat segueix essent una lluita dels nostres dies,

Susana Mora Humbert
Maó
Dissabte passat, dia 8 de març, va celebrar-se el Dia Internacional de la Dona Treballadora.
En aquest dia, es brindà homenatge un any més, a les dones corrents, com a artífexs de la història, dones que han lluitat per participar en la societat en igualtat amb l'home. Des del Xoc hem volgut aprofundir un poc més en l'origen d'aquesta celebració, i mitjançant aquestes línies us brindem el que hem descobert al respecte.
Història
Segons sembla, la idea d'un dia internacional de la dona, va sorgir a finals del segle XIX, que va ser, en el món industrialitzat, un període de masclisme i turbulència, creixement fulgurant de la població i d'ideologies radicals.
La història més estesa sobre la commermoració el 8 de març, -tot i haver diferents estudis respecte la mateixa- fa referència als fets que tingueren lloc en tal data l'any 1908, on moriren calcinades 46 dones treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York, en un incendi provocat per les bombes incendiàries que els hi llançaren per la seva negativa d'abandonar el tancament en el qual protestaven pels baixos salaris i les precàries condicions de treball que sofrien.
Es reconeix també, com antecedent, les manifestacions protagonitzades per obreres tèxtils el 8 de març de 1957, també a Nova York.
Tot i així, no va ser, però, fins l'any 1975 quan les Nacions Unides van declarar el dia 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora.
Objectiu
Aquesta celebració té diversos objectius, entre els que cal destacar com a premisa bàsica, el d'aconseguir la igualtat per a la dona en la societat. Aquesta igualtat ha de passar per eliminar les diferències que encara a dia d'avui existeixen en el nostre entorn entre homes i dones, diferències que són molt acusades en el món laboral, en el que segons sembla, pel fet de ser dona es cobra encara un 30% menys que si s'és home tot i venir realitzant la mateixa tasca. Queda clar per tant, que tot i haver avançat molt en aquest camp, -en el marc del qual s'han promulgat lleis tan importants com la de la igualtat i la de la conciliació entre la vida familiar i laboral (lleis bàsiques i fonamentals per assolir l'anhelada fita)- amb aquesta dada, que la conquesta de la igualtat per a la dona en la societat, segueix essent una lluita dels nostres dies, doncs ens queda molt pel que batallar, ja que òbviament aquesta igualtat somiada no acaba d'arribar, en un món en el que, com bé sabem, els alts càrrecs encara són ocupats majoritàriament per persones del gènere masculí.
Des del Xoc volem enviar un missatge esperançador confiant en que aquesta igualtat tant desijtada arribarà aviat, però tenint clar que, no per això, hem de deixar de reclamar-la fins que es proclami.