TW
0

Període de festivitat en el que els cristians rememoren la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist

Susana Mora Humbert
Maó
Estem ja en Setmana Santa, període en el que a més de gaudir d'una anhelada setmana de vacances escolars -que serveixen per tancar un sempre dur segon trimestre del curs i donar pas a la darrera fase del mateix- celebrem la festivitat més important del cristianisme. I és que, en aquest període comprès, des del punt de vista litúrgic, entre el Diumenge de Ram i el Diumenge de Resurrecció -que es conforma a més pel Dilluns, Dimarts, Dimecres, Dijous i Divendres Sant i el Dissabte de Glòria- rememorem la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. La Setmana Santa és doncs el període de més intensa activitat dins l'Església.
Diumenge de Ram
El passat diumenge dia 16, va esser Diumenge de Ram. Per als cristians, aquest és el primer dia de la Setmana Santa. Aquesta s'inicia recordant l'entrada de Jesús a Jerusalem. La data de la celebració varia cada any, essent sempre la mateixa en l'entorn dels mesos de març i abril.
Les cerimònies litúrgiques d'aquest dia comencen amb la benedicció de les palmes i branques d'olivera que porten en les seves mans els fidels, emulant el passatge evangèlic. Durant la cerimònia de la missa es dóna lectura al relat complet i dramatitzat de la Passió.
Al llarg dels diferents països de tradició catòlica, i al marge de les celebracions litúrgiques, diverses manifestacions populars commemoren l'entrada a Jerusalem i, en molts casos, donen inici a las processons de Setmana Santa. És així, com aquest passat diumenge varem poder presenciar la processó del Via Crucis, en la que s'evocaven diversos passatges de la Passió de Crist.
Dijous Sant
El Dijous Sant, celebrat el dijous anterior al Diumenge de Resurrecció, és el primer dia del Triduo Pasqual. En aquest dia, l'Església Catòlica, commemora la institució de l'Eucaristia en el Darrer Sopar de Jesús i del Sacerdoci.
Divendres Sant
El Divendres Sant, és un dels principals dies de la litúrgia cristiana, doncs en ell es commemora la mort de Crist a la creu.
És en aquest dia en el que podem gaudir de nou de la processó pròpia d'aquesta festivitat a Menorca, essent aquest cop la Processó del Sant Enterrament.
Diumenge de Resurrecció
El Diumenge de Resurrecció, és sense dubte el dia més important de la Setmana Santa i en general del calendari cristià, doncs, és el dia de la Resurrecció de Jesús, eix central de la fe cristiana.
És finalment aquest diumenge, en el que a plena llum del dia es pot participar en la processó que tanca la Setmana Santa a Menorca: la processó de l'Encuentro.
Des del Xoc us desitgem una feliç Setmana Santa!