TW
0

Lligat a la música des de sempre, una guia que duu molt endins, ja és ben hora de treure el seu primer cd, "Orígens", que dóna fe d'un segell d'autor en majúscules i pel que s'ha rodejat de músics de tota l'Illa

FITXA Em dic Guiem Soldevila i vaig néixer el 12 de desembre del 1980 a Ciutadella de Menorca. Som músic i compositor. La meva vida des de sempre ha estat molt lligada a la música. M'agrada llegir, estar a prop dels qui estim, m'agrada la pluja. Em considero exigent i somiador, una cosa compensa l'altra? No m'agrada el futbol. Els debats polítics creen en mi un efecte somnolent, així i tot els escolt. He estat uns quants anys per Barcelona i ara des de fa 3 visc a Menorca.

Raquel Marqués
Ciutadella
Els realities musicals han destruït el bon gust de les grans discogràfiques pels grups de qualitat?
Crec que les grans discogràfiques mai no han deixat de ser un autèntic negoci on s'hi mouen molts interessos. Sempre s'han alimentat de modes i tendències, fins i tot creant-les elles mateixes. Pens que la indústria musical s'ha centrat exclusivament en els seus propis beneficis exprement l'artista en molts casos i establint així una injusta relació de servitud, quan en realitat la seva finalitat hauria de ser la de donar un servei de finançament, distribució i promoció de l'obra que representen. En general, diria que hi falta una mica més d'obertura, però sembla ser que avui en dia aquesta no és massa rendible.
Fill d'una cantautora de pes illenca, Maria Àngels Gornès. Era evident que vostè havia de néixer amb un disc sota el braç?
Com si fos tan fàcil fer un disc... (riu). No, no és tan evident. M'encanten les cançons i la veu de na Maria Àngels, ha estat per a mi un referent i estic encantat del disc que vam fer junts, "Entre Boires", el 2001. Però per s mi aquest primer treball, "Orígens", és una representació del que he trobat indagant dintre la meva persona durant aquests darrers anys. Ha estat com fer una aturada en el camí i deixar constància del que he après fins ara. La música per mi sempre ha estat una guia, com una lleu intuïció silenciosa que es porta molt endins. Una manera molt agradable de conèixer-se i redescobrir-se.
Capficat, idò, al que serà el seu primer compacte, valori'ns i vengui'ns el projecte com si ho hagués de fer a la revista "Rolling Stone".
Diria que aquest és un projecte d'un músic menorquí anomenat Guiem Soldevila acompanyat per tota una sèrie de músics de qualitat de l'Illa, que presenta un primer treball on podem trobar-hi cançons tan directes com "Ocell perdut", amb un estil pop rock, fins a peces més complexes com "Buscant a Déu" amb textos metafòrics i ambients simfònics i electrònics. Per altra banda, també hi trobam 5 composicions instrumentals (originalment inspirades en la dansa de Geliah) que fan referència als 4 elements (Aigua, Terra, Aire i Foc) amb el títol genèric de: "Suite: Elements en essència", on s'hi introdueixen atmosferes més ètniques i mediterrànies. Una formació elèctrica (guitarres, baix, bateria, piano i teclats...) combinada amb un quartet de corda, vents, percussió i cors.
Lletrista/compositor d'un seguit de grups... ja era el torn de Guiem Soldevila "alone"?
Tot és un aprenentatge i aquest disc també ho és. Tenc molt a agrair als grups Manners, Six fusion, Lapsus, Songrey... amb tots ells vaig tenir un espai on poder compartir i expressar moltes coses. Però ara sent la necessitat de ser més sincer. Considero que al disc no li falta sinceritat. I, de fet, estic més acompanyat que mai. En total serem 15 persones dalt l'escenari.
La mescla d'estils, de la que podrem gaudir al seu nou treball, és deu a una moda intercultural o a que la seva raó de ser roman al Mediterrani?
No premedito massa la música que faig. Almenys en un primer moment deix que sigui l'emoció que em porti, és després quan intervé la meva part racional que em diu: "posa això aquí, ordena aquesta part, enllaça aquests canvis..." i amb això m'hi pas hores..., però, responent a la teva pregunta, definitivament no em deix endur per cap moda. Si apareixen elements electrònics, ritmes flamencs o parts de rock dur és per que m'agrada i sent que és coherent amb la cançó. En aquest procés han estat cru­cials tots els músics, cadascun d'ells han aportat colors diferents en les composicions.
Enregistrar al costat de músics de tot Menorca és una garantia d'èxit?
És un gust. Són tots tan bons músics com a persones; deixa'm que els mencioni: Toni Genestar, bateria; Lluís Gener, baix; Marco Mezquida, piano i teclats; Moisès Pelegrí, percussions; Martí Genestar, guitarra elèctrica i steel guitar; Eva Febrer, violí; Begonya Canet, violí; Clare Henderson, viola; Edgar Alemany, xelo; Javi Moreno, flauta; Vicent Salvador, oboè; Maria Àngels Gornès, cors; Rut Florit, cors; Miquel Casals, cors. A part d'ells, en el disc també han col·laborat: Nicolau Espinoza, guitarra barroca i clàssica; Bohindra, flautes ètniques; Sergi Paccagnella, tablas i Natàlia Gomila, clarinet.
Assajos a una casa de camp i enregistrat per vostè mateix. Aquest disc respira l'aire més casolà pels quatre costats... Viure avui de la música és per a valents?
Viure de la música pròpia em sembla gairebé una utopia. En el meu cas actualment estic impartint classes de guitarra i piano modern a l'Escola de Música des Mercadal, apart de realitzar bandes sonores per spots publicitaris, documentals... Tot el tema de la producció musical m'interessa molt i el disc "Orígens" ha estat per a mi un aprenentatge intens i ric en aquest aspecte.
Qui no pot faltar a la presentació del seu disc el proper dia 25 d'agost al pati de l'escola de Calós, en un concert organitzat per Joventuts Musicals de Ciutadella?
Esper que no faltin ni els músics ni els tècnics (riu). Convido a tota aquella gent que vulgui disfrutar d'un concert on la música serà la principal protagonista.
Disfrutar de la música legalment i arribar a final de mes és impossible! Confessi, vostè també és un "pirata" de la Xarxa?
Sí ho sóc, sobretot de discos antics que són difícils de trobar en el mercat. Seria fantàstic garantir que la música descarregada gratuïtament assegurés uns ingressos mínims a l'artista (hi ha propostes interessants al respecte).
S'han de prendre mesures constructives i trobar la fórmula d'equilibrar una mica més els preus dels cd's.
Un disc.
Per exemple... "Yeraz" del músic armeni Haig Yazdjian. I si en vols un de més clàssic "Dark side of the moon", de Pink Floyd.
Una pel·lícula musical.
No sóc massa donat als musicals, però reconec que a l'original "Jesus Christ Superstar" hi ha uns cantants i ballarins boníssims, a l'igual que a "Hair".
Rollings o Beatles.
Beatles. Van aportar les bases d'una música més lliure, més elaborada, uns autèntics arquitectes de les harmonies vocals, una química gairebé insuperable. Van dir el que havien de dir en 10 anys, ni més ni menys...
"A Cor Obert" clou, com sempre, demanant-li a l'entrevistat la seva aportació sobre el canvi climàtic. En el seu cas, què pot fer la música per minvar els efectes de l'escalfament global?
La música?, potser conscienciar-nos una mica més... però el que crec és que en general hi falta una mica més de sentit comú.
Cadascú de nosaltres és com un granet d'arena, n'hi ha tants i de tan minúsculs que no ens adonam del molt essencials que som. Qualsevol moviment, per petit que sigui, pot crear una mínima diferència.

"Orígens" amb força i sensibilitat
"Orígens" és el títol del primer disc de Guiem Soldevila, que cursà els seus estudis a l'Aula de Música Moderna de Barcelona. En aquest treball -que es presentarà el proper agost a Ciutadella- s'hi poden distingir les dues facetes característiques del músic. La primera, com a cantant amb els seus propis temes, i la segona com a compositor de música instrumental, destacant la seva labor com a guitarrista. En el disc podem trobar-hi cançons directes o amb un estil pop rock, fins a peces més complexes, amb textos metafòrics i ambients simfònics o electrònics. També hi ha cabuda per a cinc composicions instrumentals que fan referència als quatre elements, amb el títol genèric de "Suite: Elements en essència ". El primer element, "Aigua", s'enceta amb un piano delicat i un ambient de calma, que ens introdueix als aires àrabs i flamencs de "Terra" i "Terra part 2". Amb l'element "Aire" es crea una atmosfera mediterrània per finalment concloure amb una gran potència rítmica i vocal amb "Foc ". Soldevila s'ha encarregat de la producció, a més de gravar la veu, guitarra elèctrica, acústica, espanyola, piano i teclats, percussions, llaüt, bouzuki i efectes. El disseny i concepte de la portada és de Josep Bagur. A "Orígens" queda ben definida l'essència del músic i compositor. Subtilesa, tendresa, sensibilitat, força, profunditat i una alta dosi d'energia.