TW
0

L'Institut Maria Àngels Cardona de Ciutadella reemprèn el projecte iniciat l'any passat pel centre i destinat a conèixer més de prop les qualitats, propietats i variants dels plàstics, així com el seu elevat grau de factor contaminant

Susana Mora Humbert
Ciutadella
De la mateixa manera que els demés centres elegits per a participar en la Fira de la Ciència d'aquest any, el "Maria Àngels Cardona" de Ciutadella reemprèn el projecte iniciat l'any passat pel centre, i destinat a conèixer més de prop les qualitats, propietats i variants dels plàstics, als efectes de donar-los el major ús possible mirant de no fer-los servir innecessàriament per evitar l'elevat grau de contaminació que suposa la seva existència. Amb l'objectiu d'explicar tot això a les noves generacions es desplaçaran fins a Palma de Mallorca -els propers dies quinze, setze, disset, divuit i dinou d'abril-vint alumnes de quart d'ESO del centre junt a tres professors del mateix (en Toni Taltavull, en Xavi Llorenç i en Joan Mercadal). L'espai destinat al projecte comptarà amb la presència de cinc taules en les que hi trobarem, entre d'altres, material facilitat per les entitats maoneses "Lámparas TEC", "Fèlix Disseny, S.L" i Itutzó, S.L -haguent aportat a més, aquesta última, una màquina d'injecció de plàstic que podran fer servir els nostres joves científics als efectes de transformar el plàstic en allò que desitjin- i l'entitat ciutadellenca Rètols.
En la primera de les taules esmentades es portaran a terme una série d'activitats encaminades a descobrir les propietats dels plàstics, els quals de per sí -ens avancen- són aïllants, acústics, tèrmics -entre d'altres-. Seguidament, a la segona taula, podrem gaudir de l'experiència de crear un plàstic del no res, tan sols empleant cola blanca, perburat sòdic i colorant. Pel que fa a la tercera taula, dir que en ella descobrirem els diferents tipus de plàstic, treballant amb els termoplàstics els quals són deformables i reciclables -es diu d'aquests que tenen memòria, doncs si per exemple escalfes el recipient d'un iogur quedarà amb la forma inicial del plàstic que es va fer servir per elaborar-lo arribant així a la matèria primera del mateix- i els termoestables, com la plastilina enfornable, la qual es calenta a 100º i donant-li forma posteriorment amb un motllo. A la quarta taula crearem porexpan mitjançant l'ebullició al bany maria de bolletes de poliestiré les quals s'expandeixen i agafen la forma del motllo emprat. A la cinquena i darrera taula hi trobarem restes de metacril·lat -facilitats per l'entitat Rètols de Ciutadella- els quals seran escalfats per tal de donar-los forma aconseguint així arracades i penjolls que podran emportar-se els visitants. Al marge d'aquestes taules, tot i que també formant part de l'exposició, hi trobarem la taula de reciclatge per als més menuts en la que es fan manualitats amb els mateixos creant flors, joies, plats de colors, aranyes... que després podran portar-se també cap a casa, conscienciant així també als més petits de la necessitat de autorreciclar el plàstic trobant-li multitud d'utilitats per al propi joc i alliçonant a més a desfer-se finalment del mateix quan no es faci servir en els contenidors grocs que hi trobem al carrer.
Com es dedueix de tot l'exposat, el projecte presentat pel "Maria Àngels Cardona" és d'allò més interessant i divertit, doncs des del mateix s'aprèn tot sobre els tipus de plàstic, les seves propietats, el seu procés de fabricació i reciclatge, fent prendre consciència als visitants del fet de que aquesta matèria primera és del més contaminant per al medi ambient. És per això, que des del Xoc felicitem aquests participants en la seva tasca i animem a tots aquells joves científics que puguin participar-hi a que ho facin!