TW
0

"Els ulls i la paraula": la fotografia pot esgarrapar l'ànima de la gent

Raquel Marqués
Ciutadella
"La fotografia pot esgarrapar l'ànima de la gent perquè sigui més solidària". (Joan Guerrero). L'afirmació del fotoperiodista, president de l'associació Gramenet Imatge Solidària, passa a ser la principal fita de la mostra itinerant "Els ulls i la paraula". La Sala de Cultura Sa Nostra de Ciutadella és a Menorca el punt de partida de la conjunció de lletres i imatges socials a la venda per una bona causa: la recaptació de fons per a un projecte amb la població indígena i campesina de Guatemala. Però més enllà d'aquesta acció per ajudar a pal·liar les necessitats de les societats més desfavorides hi roman la vessant artística. Una mirada global a favor de la felicitat.
La desigualtat veïna
Fotografia periodística i social que cerca l'actuació i mobilització de la Humanitat enfront el discurs. Bru Rovira, Agustí Carbonell, Francesc Melcion, Kim Manresa, Vicenç Semper, Tino Soriano i el propi Joan Guerrero, entre d'altres, capten amb la càmera l'instant de la indiferència, la pobresa, la desigualtat, la marginació... en definitiva, de tot un món que els països desenvolupats no volen veure. La fotografia de nou com a testimoni. Un testimoni visual que inspira les paraules de Pasqual Maragall, José Saramago, Gemma Nierga, Paco Ibáñez, Lluís Llach, Rosa Regàs, Jordi Savall, José Luis Rodríguez Zapatero, Pere Casaldàliga... I entre tots ells, l'aportació balear, amb el president Francesc Antich, i la més menorquina amb el psicòleg Vicenç Arnaiz i el poeta per excel·lència, Ponç Pons. L'alaiorenc usa el seu escriviure per reflectir el dia a dia d'unes rentadores que netegen "les seves alegries, la seva sort, el seu dolor i la seva pobresa".
Ulls de tristor, felicitat, desesperació i fam se't claven al cor. Com es pot aguantar la mirada dels qui viuen a una civilització soterrada expressament pel primer món? Difícil, no?
El resultat de l'objectiu fotogràfic és el mirall d'una crua realitat, i la seva venda, el simbolisme d'una mirada a favor de la felicitat.