TW
0

El Col·legi Mare de Déu del Toro de Ciutadella ens dóna a conèixer el projecte que presentarà aquesta mateixa setmana a l'edició 2008 de la Fira de la Ciència de les Illes Balears que es celebra a Palma

Susana Mora Humbert
Maó
El CP Mare de Déu del Toro de Ciutadella és una altra de les escoles escollides per representar Menorca en l'edició d'enguany de la Fira de la Ciència de les Illes Balears. Els alumnes de 6è de primària de l'esmentat col·legi són els precursors del projecte que porta com a títol: "Reconeix les roques de Menorca", projecte que té com a lema la preciosa frase "en els contes, les pedres marquen el camí de retorn a casa i brillen a la llum de la lluna".
Objectius
Els principals objectius que persegueix el projecte en qüestió són els següents:
-Conèixer i identificar les vuit roques més representatives de Menorca.
-Reconèixer alguns dels components de les roques.
-Saber utilitzar una clau dicotòmica senzilla.
I és que, Menorca té la seva pròpia personalitat geològica que la diferencia de la resta de les Illes Balears: és l'única illa amb roques de l'era primària.
La nostra illa és un gran trencaclosques de roques que encaixen de manera complexa al nord, amb materials primaris i secundaris, que contrasten amb l'homogeneïtat del sud, amb roques terciàries.
La proposta d'aquest grup a la fira de la ciència consisteix en reconèixer les vuit roques més representatives de Menorca tot seguint les instruccions d'una clau dicotòmica que convida a realitzar sis experiències senzilles.
Activitats
Pel que fa a les activitats dirigides als presentadors tenim les de...
-Cercar i seleccionar roques
-Elaborar les claus dicotòmiques
-Experimentació prèvia
-Enregistrar imatges de roques i paisatges.
-Recercar dades i imatges sobre els diferents usos que han tingut i tenen les diferents roques.
Pel que es refereix a les activitats adreçades als visitants en trobem les següents:
-Usar unes claus d'identificació organitzades (clau dicotòmica)
-Realitzar experiències per tal de reconèixer els components i propietats de la roca.
-Reconeixement de les vuit roques més emblemàtiques de Menorca (conglomerats, gres gris, llosella, pedra esmoladora, pedra del Toro, pedra gravosa, marès i pedra viva).
Per a realitzar aquestes activitats s'hauran de portar a terme set experiències senzilles i, en acabar cada una d'elles, es seguiran les indicacions de la clau dicotòmica. D'aquesta manera, per exemple, damunt el mapa geològic de Menorca hi haurà mostres de les diferents roques en el seu lloc d'origen, però sense el seu nom. El primer presentador engrescarà el públic a visitar l'estand donant una petita explicació prèvia de la tasca a realitzar. També es podrà veure com a partir de l'escala de duresa de les roques de Mohs, on s'indica que el quars és un mineral que retxa el vidre, el presentador, utilitzant un mineral de quars pur, retxarà un vidre i donarà l'explicació al visitant. Una volta escoltada l'explicació el visitant anirà fregant els fragments de les roques a pots de vidre i es comprovarà que no totes les mostres han deixat marques, sols aquelles roques que tenen mineral de quars. A més es podrà identificar si la mostra presenta carbonat de calci. Per això, es disposarà d'un model de roca calcària elaborada a partir de calç que es deixarà a l'aire lliure durant uns mesos. Es comprovarà que la calcària reacciona amb àcid clorhídric diluït al 5% i es produeix una efervescència amb despreniment de diòxid de carboni. El visitant tirarà l'àcid amb un comptagotes sobre la seva roca i es comprovarà si hi ha efervescència. Seguidament mitjançant un peu de rei digital es calcularà la mida dels grans que destaquen més de les diferents mostres de roca. Seguint les instruccions de la clau dicotòmica, les roques es classificaran en tres grups segons la mida dels seus grans: codolets majors que 1 centímetre (conglomerats), granets d'arena (gresos) i grans molt fins quasi inapreciables (limolites o argil·lites). Per a continuar s'intentarà rallar la pedra, amb l'ajuda d'una ralladora casolana, tot fregant les diferents mostres. S'anirà comprovant si, en un recipient que estarà per sota de la ralladora, hi queden o no restes de la roca. Així es classificaran les mostres segons es puguin o no rallar. Es comprovarà si les mostres tenen estructura bretxiforme o no, es a dir que semblin formades per trossos cantelluts i un ciment que les uneix. A nivell pràctic es demanarà al visitant si a simple vista o amb l'ajuda de lupes, la roca presenta esquerdes per tot arreu (en totes direccions) o no. Finalment es comprovarà si la mostra de roca forma a la natura estrats amb lloses de pocs centímetres de gruix. Serà una observació indirecta tot comprovant la mostra amb diferents fotografies dels llocs de Menorca on es localitza aquesta roca.
A cada una de les aturades interactives els presentadors donaran tres tipus d'explicacions adaptades a l'edat dels visitants: una molt senzilla i sense tecnicismes (per a l'alumnat d'infantil), una altra més elevada en quant a continguts i llenguatge, que s'adequarà als tres cicles de primària, i una tercera més científica per a l'alumnat d'ESO i batxillerat.
Quan s'acabi el recorregut, el visitant sabrà si la seva roca és una llosella, gres gris, conglomerat, pedra esmoladora, pedra gravosa, pedra del Toro, marès o pedra viva, les vuit roques més representatives de la geologia menorquina.
Un cop més tenim al davant una divertida i interessantíssima experiència científica que, en aquest cas, ens convida a conèixer un poquet més la geologia pròpia de la nostra illa. Des del Xoc volem desitjar-li a aquest grup tota la sort del món en la seva exposició d'aquesta setmana, sort que pel que es dedueix d'aquestes línies no necessitaran, doncs compten ja amb un projecte extraordinari que han preparat i enllestit a la perfecció.