TW
0

Ferran Andreu
coordinador del CD Menorca
Vaig viure el partit entre la Selecció Juvenil Menorquina i Brasil, a peu de camp. Des de la meva situació, vaig poder apreciar, el diàleg constant que mantenien els futbolistes brasilers, com demanaven la passada del baló, avisaven al posseïdor de la proximitat d'un contrari, aconsellaven jugar de cara o canviar el joc, segons fos el mes convenient.
He de precisar, que en cap cas la interlocució entre els jugadors era un "guirigall", o una cridòria. No hi havia ni baralles, ni recriminacions, per haver elegit una opció o una altra, ni exigències de rebre el baló, que destorben i fan perdre l'atenció, o provoquen el marcatge, sinó consells, ordres curtes, que hem va fer l'efecte, ajudaven a prendre decisions sobre les possibilitats de pase, els moviments del contrari i a donar una major fluïdesa al joc.
Tots sabien a què jugaven, els missatges entre companys d'equip no eren interferències, sinó un canal de comunicació, que ajudava a "veure i fer fàcil el futbol".
Aquest és segurament un dels preceptes perquè hi hagi bon joc: l'enteniment entre el futbolista que condueix el baló i els seus companys de joc. Aquesta entesa es pot aconseguir rallant-se i també, mitjançant la mobilitat o de la vista. Com més contactes, més ajuda, per evitar la confusió, la pressió defensiva i perdre l'enteniment.
Una passada o un centre, nomes es bo, quan dos futbolistes fan la mateixa lectura e interpreten la situació de joc de la mateixa manera. No només els missatges verbals són importants, la gesticulació, també pot ser un bon llenguatge. Record a Ronaldo en aquesta postura: d'esquena a la porteria contrària, amb els braços aferrats al cos, les palmes de les mans obertes i senyalant al terra, un poc encorbat i demanant el baló als peus. O qualsevol davanter centre, senyalant amb el dit, mes amunt del cap, allà on vol el baló per a la rematada?.
Ara bé, -apreciat lector-, per molt que un futbolista demani el baló a un company, i l'altre li vulgui fer arribar, hi ha un recurs imprescindible per crear futbol: el domini de la tècnica en el maneig del baló.
Un bon toc i colpeix, el tracte esmerat, la velocitat, l'efecte que donen a la pilota, permeten a futbolistes com els joves brasilers seleccionats entre milers, precisament per les seves sotileses tècniques, portar el baló d'una banda a l'altra del camp amb facilitat.
Donar un bon pase, amb la precisió suficient, l'orientació adequada, la velocitat del baló justa, per evitar que el contrari pugui interceptar-lo, conèixer les habilitats del company de joc, és prou complicat i aquest es el seu mèrit, fer fàcil el que vertaderament és difícil.