TW
0

Instantànies en blanc i negre, tan elegants i rítmiques com el propi so dels clubs

Raquel Marqués
Ciutadella
Deu anys de flama. Deu anys del millor jazz a Menorca. Un camí per reviure mitjançant una col·lecció d'instantànies en blanc i negre, tan elegants, rítmiques i enèrgiques com el propi so dels clubs. Deixar endur-se'n per la passió d'un gènere en solitud per passar a compartir-la amb els altres fou el millor encert dels "al·ligàtors". Primeres figures, "monstres" dels escenaris, tots ells artífexs -que no és poc- que el certamen assolís en aquesta primera etapa un dels millors nivells musicals. Immortalitzats per l'objectiu de Bernat Casasnovas i Josep Bagur en una acurada selecció de fotografies que et capfiquen a l'ambient que músics i públic respiraren i compartiren en cada concert.
Aturada a Ciutadella i Maó
Fins al proper dia 5, la Sala de Cultura "Sa Nostra" de Ciutadella acull una mostra amb vida pròpia. "Deu anys de Menorca Jazz" inclou un documental realitzat per Joan Allès amb el que s'introdueix a l'espectador dins la "família" de Jazz Obert. Imatges mediterrànies i testimonis dels portaveus de l'entitat en un muntatge en què es detalla el moviment d'un directe que va a més. Un mèrit que sols podia ser possible gràcies a la implicació d'un equip humà ben avingut. "El jazz és el món del descobriment", afirma Ignasi Mascaró. Ja ho pot ben dir!
Alhora, a la sala municipal El Roser, també s'exposen les obres del concurs de cartells. Dissenys atractius que any rere any guanyen en qualitat. L'aturada de la mostra a Maó serà entre els dies 9 i 31 de maig a la sala d'exposicions del Claustre del Carme.
Perico Sambeat (saxo alt); Xavi Maureta, el drummer; Chano Domínguez, la fusió més noble i sofisticada de la que gaudirem recentment al "Principal" de Maó; Pedro Iturralde, el més universal, el jazzman per excel·lència; Dave Holland, el millor concert de la història del festival...
Més de 270 concerts i actuacions impulsades per un grup d'amics que volen vèncer l'esquema d'aquells qui confessen que els agrada el jazz, però que no hi entenen. Per tot açò ho deixen clar: "El coneixement és tota una actitud". La seva, fins ara, els ha dut a la gesta d'un festival de prestigi.
Que duri.

Un documental realitzat per Joan Allès introdueix l'espectador al món dels "al·ligàtors". Per conèixer de primera mà el que ha estat el millor jazz a Menorca? Recórrer la Sala de Cultura de "Sa Nostra" de Ciutadella, instantània a instantània... Imaginar l'ambient que respirà el públic en cada concert, i no perdre detall dels comentaris fotogràfics del que ja és història de la música.

No et perdis...
n Divendres, 2 de maig.
Joan Monné Trio. Al Casino Nou de Ciutadella (22 hores).
n Dissabte, 17 de maig.
Vè Picnic Vega Jazz (gratuït).
Palmerar de Cala en Blanes, a Ciutadella (13.30 hores).
n Divendres, 23 de maig.
Enrico Rava Quintet.
Teatre de l'Orfeón Mahonés.
(22 hores)