TW
0

L'escola ciutadellenca amplia la tradicional assignatura d'arts plàstiques més enllà del seu típic horari escolar, creant en el centre un ambient propici a l'estímul de la fantasia amb el que es construeix un espai en el que es respira complicitat entre alumnes, mestres i el propi edifici

Susana Mora Humbert
Maó
En el CP Joan Benejam de Ciutadella es segueix la premissa de que l'escola és un espai vital, que com a tal, ens ofereix un munt d'experiències i moments extraordinaris. Per això i tenint en compte que l'expressió artística forma una part important en les nostres vides -doncs com tots sabem l'estètica va unida al pensament-, en aquest centre escolar ciutadellenc han decidit ampliar la tradicional assignatura d'arts plàstiques més enllà del seu típic horari escolar, als efectes d'ensenyar als més petits que l'art és una manera més d'expressar-se. D'aquesta manera, l'escola des Born ha dedicat aquest curs a crear un ambient propici a l'estímul de la fantasia, tot pintant el seu interior de colors vius, decorant les aules de manera temàtica -al cicle infantil tenim per exemple la classe dels cuiners i la dels pescadors que van ser decorades pels alumnes de 5è i 6è- i aprofitant cada esdeveniment per treballar la creativitat, construint així un espai de convivència en el que es respira complicitat entre alumnes, mestres i el propi edifici. Els infants, ja sigui a classe de plàstica o a l'espai de racons, amb l'ajut dels seus tutors i de na Marisol, la mestressa d'arts plàstiques- han aprés a plasmar artísticament -ja sigui mitjançant una pintura, una escultura, una poesia, l'expressió corporal...- els sentiments viscuts dia a dia en la seva vida quotidiana.
Precisament seguint aquesta iniciativa, als voltants de Nadal, els fillets i filletes de primer i segon de primària van visitar una exposició al Roser que s'anomenava "Amb mirada d'artista". En aquesta hi havia moltes obres polides però el que més els va agradar va ser un grup d'escultures creades per en Josep Calvet que representaven persones fetes amb materials de desfeta trobats a les platges. En arribar a l'escola, tots plegats van pensar que ells també podien tenir "mirades d'artista", pel que van decidir anar a descobrir les escultures del seu poble per tal de representar-les posteriorment amb diferents tècniques artístiques. Passejant per Ciutadella van fotografiar varies escultures i de tornada al centre van triar aquelles que més els hi havien agradat i van cercar una mica d'informació respecte de les mateixes. Al llarg del segon trimestres es van dedicar a representar les obres en qüestió de diferents maneres, tot observant les fotografies, creant així amb les seves mans una maqueta de paper de la "rotonda dels peixos", una rèplica de "s'àncora del passeig Marítim" en versió pictòrica, un retrat de l'almirall Ferragut, una imatge d'"Es Be" i una versió de l'escultura "El Secret". Un cop acabada la laboriosa tasca es va decidir fer una exposició de la mateixa, exposició que s'ha anomenat "Ses nostres escultures" i que està a l'entrada del centre des de fa unes setmanes, convivint amb la decoració fixa del centre i amb aquella que s'afegeix puntualment en cada festivitat, com pot ser per exemple la que hi trobem actualment amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi, festejada el passat dimecres 23 d'abril, i que compta amb lletres i imatges extretes pels alumnes de contes, llibres i històries infantils.
En definitiva, a través de l'art, el CP Joan Benejam ha mirat de transmetre als seus alumnes la importància de reflexionar, d'aturar-se i pensar qualsevol esdeveniment que ens faci sentir i d'intentar expressar-lo per a comunicar-se amb l'entorn. Des del Xoc donem l'enhorabona a l'escola per la seva original i atractiva iniciativa i animem a tot aquell que pugui a visitar l'exposició d'aquests petits-grans artistes.