TW
0

Redacció
Maó
La tasca de reivindicar un lloc per a la infància neix de la constatació que les persones adultes no tenim clar per què volem els nens i les nenes a les nostres vides. No està previst descobrir i considerar què senten els nens i les nenes, com viuen, què pensen. Ningú no els farà cas si reclamen el seu dret a viure en condicions o a no suportar el tracte d'alguns adults. No poden reclamar que algú ajudi la seva mare perquè pugui fer-los de mare. No poden exercir el dret a que l'estimació del seu pare sigui possible.
Les concepcions, les pràctiques socials, així com les respostes que les diferents administracions donen als drets i les necessitats dels nens i les nenes no es corresponen amb una societat cada vegada més complexa. Malgrat l'esforç dels bons professionals que encara treballen dins el sistema protector, una part significativa de les seves pràctiques reals responen al que hem de definir com maltractament institucional. No hi ha altre remei que buscar vies de solució per a un sistema que sembla estar tractant amb expedients i no amb nens i nenes. Encara continua sent possible que diversos professionals inconnexos atenguin parcialment un nen i que, tanmateix, sigui maltractat. Acabem generant separacions de la llar familiar simplement perquè no posem en marxa mecanismes per fer possible que una família s'ocupi dels seus fills.
Aquest llibre està adreçat a tots aquells que s'ocupen dels nens i els adolescents, tant si són simples ciutadans com professionals. Conté algunes idees útils i pretén fer possible una actualització permanent de les seves maneres de treballar, d'educar o d'estimar.
Temes centrals
La escucha clarividente. Introducción: El detonante inicial. Las ideas de fondo o la soledad y el maltrato institucional de la infancia. Una estructura para leer a ratos y por partes. Hablemos de la infancia: ¿Para qué queremos tener niños y niñas? Infancia: un concepto relativo, fácilmente destruible Niños y niñas de hoy, derechos de hoy. El interés superior del menor (con permiso del mayor). Sujetos activos con opinión Ser madre, ser padre hoy: La diversidad de núcleos familiares. Pero ¿qué es una familia y para qué sirve? Algunas notas sobre el complejo proceso de adopción y sus transformaciones actuales. Rupturas y conflictos. Infancia y violencias en el grupo familiar Preservamos algunos entornos educativos: La educación en los primeros años de vida. El derecho a ser educado en un entorno diversificado. Discapacidades y diferencias Infancia abandonada. Infancia víctima: Las situaciones de desprotección. Hace tiempo que el sistema protector hace aguas. Sentido y lógica de la protección hoy. Las respuestas en las situaciones críticas. Los protocolos de actuación en los malos tratos. La infancia víctima de los delitos adultos y de las repuestas penales. Los profesionales que atienden a la infancia y el trabajo en red. Pequeñas notas sobre los límites de los centros para menores. Paternidades y maternidades de apoyo. Malestares adolescentes: Algunas dificultades de encaje. Adolescentes solos que han vivido un proceso migratorio. Convivir en la escuela, convivir en el mundo. El derecho a ser responsables antes de ser considerados delincuentes. Epílogo: defensoras y defensores de la infancia en el mundo adulto. Referencias bibliográficas.

El lugar de la infancia.
Criterios para ocuparse de los niños y niñas hoy.
autor: Jaume Funes Artiaga
editorial: Graó 2008
serie: Comunitat educativa
col.lecció: Micro-Macro Referencias,16
nivel: General
edició: 1ª
pàgines:260
ISBN: 978-84-7827-621-9