TW
0

Les classes de les "Papallones", les "Girafes" i els "Cavallers" del CP Sant Lluís comparteixen amb nosaltres la seva experiència de comunicació intergeneracional, viscuda recentment junt als membres del Grup Instrumental del Club de Jubilats de Sant Lluís

CP Sant Lluís
Sant Lluís
Res és més enriquidor que la transmissió de la cultura d'un poble de pares a fills, d'avis a néts. Aquesta comunicació intergeneracional és la que motiva els fillets i filletes a aprendre i descobrir fets i costums del passat que no coneixen, i és per això que cal fomentar aquesta transmissió de valors.
Tres aules d'educació infantil de l'Escola de Sant Lluís vam tenir la sort de viure de primera mà una experiència d'aquest tipus...
Aquesta vegada va ser la música la que va unir dues generacions ben diferents: els senyors i senyores del Grup Instrumental del Club de Jubilats de Sant Lluís i els alumnes més petits de la nostra escola: els de tres anyets.
Tot començà quan per carnaval a l'escola vam triar com a lema "les músiques del món" per anar disfressats, i els fillets i filletes d'educació infantil vam decidir que ens vestiríem de menorquins i menorquines. Llavors va venir gent a ensenyar-nos com era la roba d'aquell temps i com ballaven, però ens mancava saber com era la música menorquina.
I com que volíem saber com era aquest tipus de música tan nostra vam convidar al Grup Instrumental del Club de Jubilats de Sant Lluís.
Aquell dia, els senyors i senyores van venir carregats d'instruments i d'il·lusió, i tots nosaltres vam aprendre, a més de com era la música menorquina, que la gent major ens pot ensenyar moltes coses i molt interessants. Ens van explicar com eren els instruments que duien, ens van mostrar com sonaven, ens van tocar algunes cançons que ells cantaven quan de joves anaven d'excursió pel camp, ens van deixar cantar amb ells, vam poder participar sonant instruments de percussió, aplaudint... ens van delectar amb la seva admiració cap a la música!
Aquesta transmissió de música menorquina ens va permetre globalitzar l'aprenentatge que fèiem sobre Menorca. I a més de la quantitat d'instruments que vam conèixer, del so que ens proporcionava cadascun d'ells, de l'harmonia que van aconseguir els músics amb la seva actuació... vam poder gaudir d'un clima d'emoció positiva que va incidir favorablement en l'aprenentatge que les nostres mestres esperaven de la trobada.
Howard Gardner ja ens va transmetre la importància d'estimular la intel·ligència musical a l'educació infantil, període crític afavorit per la sensibilitat al so i al to. Segons l'autor, cal que els infants disposin d'un entorn musical ric, ja que pot proporcionar la base per a una posterior habilitat musical. A les nostres aules vam poder gaudir d'aquesta experiència que, ben segur, repetirem!
Sense esperar res més que l'agraïment dels nostres fillets i filletes, els components del Grup Instrumental del Club de Jubilats de Sant Lluís ens van brindar l'oportunitat de compartir amb ells la seva pròpia visió sobre la música, ens van permetre aguditzar les habilitats d'escolta i concentració sota un clima acollidor, serè.
El valor del respecte cap a la gent major es va presenciar en aquella aula. I la música esdevingué l'escenari d'una obra musical que va tenir per protagonistes els nostres fillets i filletes.
Des d'aquí, els tornem a donar les gràcies per aconseguir despertar la nostra curiositat musical!