TW
0

Veu d'un dels grups més populars de pop-rock en menorquí i ara delegat de Ràdio Balear a Ciutadella

Fitxa
Som en Bep Marquès, vaig néixer a Ciutadella a mitjans dels anys 70, així que som de la generació de n'E.T., en "Naranjito", els "lagartos de V" i d'un 12-1 d'Espanya a Malta. De gran, ja ho sabeu, cantant i "calamar major" d'Inventari i membre d'un genial equip de Ràdio Balear. Tot un luxe per a jo!

Raquel Marqués
Ciutadella

Enyora els anys de "Naranjito" als que ret homenatge a "Es Meu Carrer"?
Sí que els enyor! I quan més passen els anys més me n'adono què bé que esteia al carrer de Sant Miquel. Per sort tots els amics de l'època seguim en contacte. Em fa gràcia, per exemple, veure que en Rodo Gener triomfa com a actor a la sèrie d'IB3 "Laberint de passions" i que jo sigui cantant d'Inventari.
Com va la promoció del vostre darrer disc?
Molt bé. D'aquí a poc començarem la gira d'estiu, encara que enguany serà més curta perquè hem de començar a preparar el nou disc que sortirà a principis de 2009.
Sisè treball d'Inventari, no?
Sí, i ja van sis! Serà un disc un poc més seriós, per dir-ho de qualque manera. Els temes parlaran del canvi climàtic, de la defensa de la nostra llengua, cultura i la nostra terra amb la cançó "No és cap delicte" en relació a aquell al·lot de Ferreries a qui li va passar tot allò per xerrar en pla..., també tornarem als amors de l'adolescència...
Repetiran amb la mateixa discogràfica?
Sí, ens hi trobem a gust amb Blau.
Quan començaran l'enregistrament?
A primers del proper octubre als estudis d'Acústic Menorca. Serà una producció d'Inventari i en Fel Casasnovas, amb Pau Pons com a productor exclusiu a l'apartat de guitarres.
Què suposa per Inventari ser els primers que marquen el ritme del "Jaleo" al concert de Maria Auxiliadora?
Mira, aquest serà el cinquè any que ho farem i des del primer dia ha estat un escàndol, increïble, és tot un luxe! És un concert que ens duu feina i amb el que iniciem la gira. Enguany una de les novetats serà la versió rock'n'roll de "Un senyor damunt un ruc".
Com qualifica l'evolució del grup des dels inicis fins ara?
Inventari no havia estat mai tan bé com en els darrers anys, i la gent ho nota molt en el directe. Molts seguidors es desplacen a Barcelona per veure'ns, i açò que el moviment de rock en català va acabar fa estona. Ja ho diuen, quan més mar, més vela. Tothom diu que està en crisi, però nosaltres estem fent més feina que mai. A més, tenir web pròpia és un bon impuls, també varem obrir un fotoblog...
Què l'inspira?
Coses molt senzilles. Sé que no som un Sabina, però faig el que puc (riu). Les composicions de Menorca són diferents a les d'altres llocs perquè estem envoltats de la mar. M'inspiren els amics, una bona "juerga" (sobretot abans, ara el meu cos ja no està per tant de trot...), i veure injustícies... Veure que no anem bé, que es carreguen el planeta.
El públic menorquí l'estima?
Jo em sento molt estimat! La gent ens atura pel carrer, sobretot a jo perquè som el "calamar major" d'Inventari, la cara més visible.
Sempre rodejat de "micros", com a cantant d'Inventari i darrerament a la ràdio, al capdavant del programa "Així cantam" de Ràdio Balear. Ha complert els seus objectius?
El meu objectiu era viure de la música, i ara per ara com a cantant i presentador de ràdio puc dir que he complert els objectius totalment. Som afortunat i estic dalt d'un ennivolat. Tants anys de fer feina han valgut la pena. No només ha estat donar bots a dalt l'escenari, no et pensis! (riu), hi ha molta feina al darrera. Però tenc que dir que sense els meus companys de grup no hauria arribat a aquest ennivolat al que estic ara. Tots som com una família.
I a les ones, com ha anat aquesta primera temporada?
Molt bé, l'audiència és molt bona i açò ho noto a les peticions de música en català que tenim cada setmana. No et pots ni imaginar la quantitat de gent de Mallorca que ens segueix a través d'internet.
De fet, he sentit que el seu futur immediat passa per dedicar-se a la ràdio.
Sí, està previst que al juny passi a ser responsable de l'estudi que Ràdio Balear obrirà a Ciutadella. La cadena també obre delegació a Maó. Encara que tenc que dir que per desenvolupar aquesta tasca una de les condicions que vaig posar és la de compatibilitat absoluta amb Inventari, així que treballaré de valent a ambdues vessants professionals.
Es veu que s'hi troba a gust.
Sí, molt. La veritat és que en sols qüestió de mig any la ràdio m'ha enganxat. Els amics ja m'ho havien dit. També ha estat un gran suport comptar els diumenges amb l'ajut de Jacobo Heredia i Xavi Llopis.
La seva millor entrevista radiofònica? (com a locutor, s'entén)
A Pep Álvarez, d'Anegats. El meu "cosí" de Son Servera, a Mallorca. I a Tomeu Penya quan s'acabava de recuperar d'una malaltia a les cordes vocals i al qual sempre estaré agraït perquè sé que, malgrat no està prou bé del tot, aquell dia em va agafar el telèfon perquè sabia que era jo.
Recomani'ns tres discos que hi ha que escoltar abans de deixar aquest món.
"El hombre del traje gris", de Joaquín Sabina, "Eva tomando el sol" és una de les millors cançons; "Honestidad brutal", d'Andrés Calamaro, un geni, i encara que féu aquest treball durant una etapa personal molt fosca el disc és increïble; "Bon dia" d'Els Pets, un disc fet a casa, en sa nostra llengua i que demostra que no tenim res a envejar a ningú... Espera, encara diré un quart. "El sitio de mi recreo" (1991) d'Antonio Vega, un altre geni. Vaig fer molt de quilòmetres fa quatre anys per veure'l en directe a Sant Boi de Llobregat.
Un concert memorable d'Inventari.
Recordo un a Santa Eugènia, a Mallorca, a Músics per la Llengua, el 2002. Allà ens vàrem adonar que Inventari era conegut fora de Menorca. Des de llavors, va anar tot rodat, cap amunt...
Amb quins grups de Balears tenen "bon rollo"?
Anegats, Tutupá, Nua, Fes-te Fotre, Pota Lait, Pullover, Antònia Font...
Què passa que les administracions no acaben de recolzar prou el pop-rock en menorquí?
Potser és que per ser d'aquí ens tenen més vistos que el "TBO". Tothom es mereix un poc de recolzament, deixant de banda en què es canti. Sembla que els més clàssics estan més ben vistos que els que fem un poc més de renou. En aquest sentit, Inventari sempre es borina en busca d'ajudes i cerca d'allà on faci falta.
Tanquem una nova edició de "A Cor Obert" encetant etapa per al final d'una secció que des d'avui vol que els entrevistats acabin somiant. Somiar és gratis, no? així que... un somni!
Professionalment quedar-me com estic ara. I en general... sembla mentida que els humans encara ens tirem els plats pel cap tot per culpa d'una cosa negra que es diu petroli. El que més m'indigna és que es recolzin guerres només per aquestes coses. Així que ja n'hi ha prou!